Twee jonge kinderen

Suzanne vond lood in haar kraanwater: 'Ik ben heel erg geschrokken'

06 november 2019 16:33
De watertest van Suzanne. Rood geeft aan dat er lood in het water zit. Beeld © Privéfoto

Een woning uit de jaren 30 in Amsterdam-Noord. Het klinkt als een droomhuis voor veel mensen, maar voor het gezin van Suzanne de Jager is het sinds kort een grote zorg. Haar huis heeft namelijk loden leidingen waardoor het drinkwater uit de kraan zeer waarschijnlijk vervuild is.

Bewoners van diverse wijken in Amsterdam-Noord kregen een paar weken terug een brief op de mat over de loden waterleidingen die zich in de huizen kunnen bevinden. Na dat bericht nam Suzanne het heft in eigen hand. Door middel van een thuistest kwam ze erachter dat het kraanwater in haar huis vervuild is met lood. "Het is natuurlijk geen precieze meting, maar het is wel een sterke indicatie dat er lood in het water zit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Loden waterleiding gevaar voor zwangeren en baby's: actie geëist

En dat kan schadelijk voor de gezondheid zijn. Vooral zwangeren en jonge kinderen lopen risico's. "Er zijn sterke aanwijzingen dat een verhoogde concentratie lood effect heeft op de hersenontwikkeling", zegt Pim van Gool, voorzitter van de Gezondheidsraad. "Daarnaast kan de bloeddruk omhoog gaan en kan het leiden tot nierschade."

De raad kwam daarom vandaag met een nieuw advies waarin het de minister van Infrastructuur en Waterstaat vraagt om te onderzoeken op welke manieren ze het verwijderen van loden leidingen uit woningen kan stimuleren en faciliteren. 

Twee kinderen

Suzanne heeft twee kinderen van 2 en 4. "Dus ja, ik ben heel erg geschrokken", vertelt ze. "We drinken nu geen water meer uit de kraan, maar dat hebben we wel heel lang gedaan. Wat dat voor effect dat heeft weet ik niet, dat moet nog uit onderzoek blijken." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'200.000 woningen hebben ongezonde loden waterleidingen'

Huizen van voor 1960

Naar schatting hebben zo'n 200.000 woningen in Nederland nog loden waterleidingen. De kans dat loden leidingen in je huis liggen, is het grootst als je in een huis woont van voor 1960. Daarna is lood in principe niet meer gebruikt. Volgens de Gezondheidsraad gaat het dus vooral om huizen in oude stadsdelen waar de waterleidingen nooit vervangen zijn. De leidingen zijn te herkennen aan een typisch grijze kleur, maar sommige zijn in de grond, muur of vloer weggestopt.

De buurt van Suzanne werd een paar weken terug geïnformeerd door woningcorporatie Ymere. "Die hebben de regie van het onderzoek en de oplossingen heel erg naar zich toegetrokken", zegt Suzanne. Of dat ook het beste is voor de bewoners, is nog maar de vraag. "Daarom heb ik de bewoners opgeroepen om zich te verenigen", zegt Suzanne, die werkt als advocaat, en haar juridische kennis hiervoor graag benut.

Vloer openbreken

Door samen te spannen met alle gedupeerden hoopt ze dat bewoners en huurders mogen meebeslissen over de oplossingen die Ymere zal aanbieden. "Veel mensen zijn bijvoorbeeld bang dat hun vloer moet worden opengebroken. Dat snap ik wel. Wij willen niet dat dit probleem straks wordt opgelost op de goedkoopste manier als dat niet de beste manier is."

Ymere zegt op de website er alles aan te doen om de loden toevoerleidingen zo snel mogelijk op te sporen. "Het tempo waarin we dit kunnen doen is afhankelijk van de hoeveelheid loden waterleidingen die we vinden en de techniek die we kunnen gebruiken. Dat verschilt per woning, geen enkel huis is hetzelfde."

Drinkwater is de melkkoe van de overheid

Begin dit jaar ging de prijs van een glas kraanwater omhoog en van een glas flessenwater omlaag. Drinkwaterbedrijven vinden dit niet te verkopen.
RTL Nieuws / Davine Lambert

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore