Lorenzo Fioramonti

Italië eerste land dat klimaatlessen op school verplicht maakt

06 november 2019 15:24 Aangepast: 06 november 2019 15:27
Leerlingen nemen deel aan de klimaatstaking in Rome in september. Beeld © EPA

Italië is het eerste land ter wereld dat lessen over duurzaamheid en klimaatveranderingen verplicht maakt op scholen. De lessen worden vanaf volgend jaar in het lesprogramma opgenomen.

Dat heeft de Italiaanse minister van onderwijs Lorenzo Fioramonti van de populistische Vijfsterrenbeweging gisteren bekendgemaakt. Vanaf september volgend jaar zullen alle Italiaanse basis- en middelbare scholen 33 uur per jaar, ongeveer een uur per week, aan klimaatverandering besteden. 

Maar dat alleen is niet genoeg voor Fioramonti: "Het hele ministerie van onderwijs wordt opnieuw ingericht", zegt hij tegen Reuters. "Duurzaamheid en klimaat worden de kern van het Italiaanse onderwijsmodel."

Lorenzo Fioramonti Lorenzo Fioramonti

Aardrijkskunde

Zo wordt er ook in andere lessen zoals aardrijkskunde, wiskunde en natuurkunde meer aandacht besteed aan duurzaamheid. Op die manier hoopt de minister dat kinderen zich meer bewust worden van klimaatverandering. "Ik wil van het Italiaanse onderwijssysteem het eerste systeem maken dat milieu en de samenleving centraal stelt in alles wat we op school leren."

Spijbelen voor het klimaat

Fioramonti is één van de Italiaanse bewindslieden die zich het meest uitspreekt over het milieu. In september kreeg hij nog veel kritiek van andere partijen omdat hij studenten stimuleerde om te spijbelen voor klimaatprotesten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore