Moord Kelvin Maynard

Brandweerlieden die foto's maakten tijdens reanimatie niet ontslagen

05 november 2019 17:52 Aangepast: 05 november 2019 17:56
Kelvin Maynard Beeld © Pro Shots / Remko Kool

De Amsterdamse brandweerlieden die foto's maakten van het reanimeren van de doodgeschoten ex-profvoetballer Kelvin Maynard worden niet ontslagen. Wel worden zogenoemde interne disciplinaire maatregelen getroffen. Volgens brandweercommandant Tijs van Lieshout kon het maken van de beelden namelijk niet door de beugel.

Van Lieshout noemt de oproep van buitenstaanders om de brandweerlieden te ontslaan disproportioneel. Naast de interne maatregel wil de commandant dat de mensen die foto's maakten, langsgaan bij een aantal basisscholen om met leerlingen van groep acht te praten over de gevolgen van filmen bij ongelukken.

Geen persfotografen

Maynard werd op 18 september doodgeschoten in een auto, die daarna met hoge snelheid in de brandweerkazerne belandde in Amsterdam-Zuidoost. Daarna circuleerden er foto's van de plek, onder andere ook van de reanimatie. Het was toen al duidelijk dat er geen persfotografen in de buurt waren, dus waren er vermoedens dat hulpverleners foto's hadden gemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Kelvin was een goede vader, de rust zelve'

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) uitte al zijn ongenoegen over de gemaakte foto's en er kwamen vragen vanuit de Tweede Kamer. De brandweerlieden gaven vervolgens toe dat zij foto's hadden gemaakt.

Diepe indruk gemaakt

Van Lieshout biedt de nabestaanden van het slachtoffer zijn 'oprechte excuses' aan. "Dit had niet mogen gebeuren, de betrokken medewerkers hadden beter moeten weten." Toch houdt de commandant ook rekening met 'het bijzondere gegeven dat de schietpartij eindigde met een slachtoffer op de kazerne'. "Dit heeft diepe indruk gemaakt op alle betrokkenen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brandweer maakte foto's reanimatie doodgeschoten ex-voetballer Maynard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore