Kijken bij sterrenwacht

Mercurius schuift voor de zon langs, maar dat is wel moeilijk te zien

05 november 2019 17:23 Aangepast: 05 november 2019 17:34
Een tijdsopname van een eerdere mercuriusovergang. Beeld © AFP/NASA

Mercurius trekt maandag voor de zon langs. Als je dat wil zien, moet je wel je best doen. Het is namelijk te gevaarlijk om daar met het blote oog naar te kijken en Mercurius is te klein om door een eclipsbril te zien. Om toch te kunnen kijken, openen meerdere sterrenwachten hun deuren.

Geïnteresseerden kunnen daar door speciale telescopen naar het verschijnsel kijken. Dat kan onder meer in Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Utrecht en Middelburg.

Maandagmiddag

Mercurius verschijnt maandag om 13.36 uur voor de zon, als een klein stipje. Om 16.53 uur gaat de zon onder, met Mercurius ervoor. De overgang eindigt onder de horizon.

Mercurius draait in slechts 88 dagen rond de zon. De aarde doet daar 365 dagen en ongeveer 6 uur over. Elke 116 dagen staat Mercurius tussen de aarde en de zon in, maar meestal staat de planeet net boven of net onder de zon en is hij niet te zien.

Vorige keer in 2016

Af en toe staan ze wel precies op één lijn. De vorige keer was op 9 mei 2016. Slechts drie jaar geleden dus, maar dit is wel de laatste keer in lange tijd dat je de kans krijgt om het verschijnsel te zien: de eerstvolgende keer is op 13 november 2032.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore