Verijdelde aanslag

Rechtbank Rotterdam: terrorismezaak vakantiehuisje Weert wordt megaproces

05 november 2019 18:01 Aangepast: 05 november 2019 18:12
Een verdachte richt zijn kalsjnikov en houdt zijn linkerhand op de ontsteking van zijn bomvest. Beeld © RTL Nieuws

De rechtbank in Rotterdam maakt zich op voor een megaproces rond de groep die vorig een aanslag zou hebben beraamd in Nederland. Het gaat om de verdachten die in een vakantiehuisje in Weert werden gefilmd met Kalasjnikovs en bomvesten.

Er zijn volgend jaar elf zittingsdagen ingeroosterd voor de inhoudelijke behandeling, vertelt een woordvoerder van de Rotterdamse rechtbank aan RTL Nieuws. Ze spreekt van een megazaak. Die term wordt genoemd als er meer dan 25 zittingsuren worden uitgetrokken voor een zaak. In 2020 verandert dat, dan wordt er vanaf 15 zittingsuren gesproken van een megazaak.

Zes verdachten

Tussen 6 en 24 april zijn tien dagen uitgetrokken voor deze zaak, gevolgd door een uitloopdag op 11 mei. Voor de uitspraak is nog geen datum vastgesteld. De zaak dient in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam.

Er staan zes verdachten terecht. Het Openbaar Ministerie verdenkt de mannen ervan dat ze vergevorderde plannen hadden voor een aanslag. De verdachten werden september vorig jaar in Weert en Arnhem opgepakt door antiterrorismeteams van de politie.

Onthullend beeld: terreurverdachten oefenen met wapens en bomvesten:

Op de beelden is te zien dat de mannen zware wapens dragen.

Aan de arrestaties ging een unieke, maandenlange undercover-operatie van de politie vooraf. Sluitstuk van die operatie was een ontmoeting tussen vier verdachten en twee politie-infiltranten, die zich voordeden als wapenleveranciers. De bijeenkomst was in een vakantiehuisje op een bungalowpark in Weert. Het vakantiehuisje was volgehangen met opname-apparatuur, om zo bewijs vast te leggen.

Terrorismetraining

Op beelden uit het vakantiehuisje, die RTL Nieuws publiceerde, zijn de verdachten te zien. Ze oefenen met Kalashnikovs AK47’s, met pistolen en met het aantrekken van bomvesten. De undercoveragenten leverden de wapens en vesten. Ze gaven er ook instructies bij. De politie had de wapens en vesten vooraf onklaar gemaakt. Kort na de training op het bungalowpark greep de politie in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een kus op de kalasjnikov: zo oefenden terrorismeverdachten een aanslag

Advocaten van de verdachten hebben erop aangedrongen om de undercoveragenten van de politie te mogen bevragen. Ze vermoeden dat de verdachten zijn uitgelokt. De verhoren van de undercoveragenten moeten nog plaats vinden.

Zaak vervroegd

Het gaat om het grootste Nederlandse terrorismeproces van de laatste jaren. Aanvankelijk zou de rechtszaak pas in juni 2020 kunnen plaatsvinden. Maar de rechtbank vond dat te lang duren en maande tot spoed. Dat heeft kennelijk effect: de rechtszaak gaat in april inhoudelijk van start. Donderdag is in de Rotterdamse rechtbank nog een tussentijdse pro-formazitting.

De rechtbank heeft opdracht gegeven aan het Pieter Baan Centrum om de verdachten psychisch te onderzoeken. Het OM meldde op de laatste zitting dat de verdachten vanaf november in tweetallen naar het PBC in Almere zouden gaan. Het is niet bekend of dit inmiddels is begonnen. 

AK47's

Het plan van de groep was volgens het OM vermoedelijk om met bomvesten en Kalasjnikov AK47’s toe te slaan op een groot evenement. Gelijktijdig zou op een andere plaats een autobom tot ontploffing gebracht worden. Daarbij zouden mogelijke tientallen slachtoffers van het leven worden beroofd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore