'Zorgwekkende ontwikkeling'

Politie: Nederlandse cocaïnelabs zijn steeds groter en geavanceerder

04 november 2019 18:31 Aangepast: 04 november 2019 19:46
In het Zeeuwse Oud-Vossemeer werd deze zomer een enorm drugslab ontdekt. Beeld © Provicom

We gebruiken het, we verspreiden het en we maken het in grote hoeveelheden: cocaïne. Er worden steeds grotere en geavanceerdere laboratoria ontdekt waar het witte poeder wordt gemaakt. Een zorgwekkende ontwikkeling, stelt de politie.

Bendes werken met chemicaliën als aceton om het spul te maken, en dat middel is zonder enige moeite in grote hoeveelheden te krijgen bij groothandels, ontdekte Nieuwsuur. Het lukte Nieuwsuur om meerdere keren jerrycans met 5 liter aceton te kopen.

Aceton

En dat is vreemd, want aceton in grote hoeveelheden is heel vaak voor criminaliteit bedoeld. Voor bommen bijvoorbeeld, of dus voor coke. In de laboratoria die worden aangetroffen, worden vervolgens duizenden kilo's cocaïne geproduceerd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie vindt 'één van de grootste cokelabs ooit' bij opruimen omgewaaide boom

In de zomer werd door het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving al geconstateerd dat de illegale cocaïnemarkt op recordhoogte was aanbeland. Dat concludeerden ze aan de hand van de hoeveelheid in beslag genomen coke. De drugs werd vooral onderschept in België, Spanje, Frankrijk en Nederland.

Marktplaatsen en cryptovaluta

De wereld van drugshandel en -productie verandert snel. Zo wordt volgens het centrum gebruik gemaakt van cryptovaluta om mee te betalen en communiceren criminelen via versleutelde gesprekken op sociale media. De handel gaat vaak via marktplaatsen op het darkweb

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore