Onderzoek afgerond

Verhuizers halen boerderij van geïsoleerd gezin Ruinerwold leeg

04 november 2019 17:08 Aangepast: 04 november 2019 17:14
De boerderij aan de Buitenhuizerweg bij Ruinerwold. Beeld © ANP

Het huis in Ruinerwold waar drie weken geleden een afgezonderd gezin werd bevrijd, is vandaag leeggehaald. Verhuizers hebben op verzoek van bewoners de spullen ingeladen.

De spullen van de bewoners worden opgeslagen zo lang als het mogelijk is, meldt RTV Drenthe. De spullen konden meegenomen worden omdat het strafrechtelijk onderzoek in de boerderij is voltooid.

Vader en huurder vast

In het huis woonden zes kinderen en vader Gerrit Jan van D. Hij zit vast, net als de Oostenrijker Josef B. B. huurde het pand. Van D. wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving. Hij mag geen contact hebben met de jongvolwassenen die zijn gevonden. 

Van D. zegt zelf dat hij de vader is van de zes jongvolwassenen met wie hij in de boerderij jarenlang een geïsoleerd leven leidde. Of ze echt familie van elkaar zijn, moet een DNA-test uitwijzen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Video vader Ruinerwold duikt op: 'We zijn in oorlog tussen geesten beland'

Wat is er aan de hand in Ruinerwold?

In een boerderij in Ruinerwold zaten zes kinderen en hun vader jarenlang in een afgesloten ruimte. 

De mensen die in de boerderij zaten zijn zes jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar en hun vader. Ze verbleven volgens de burgemeester 'in afzonderlijke, provisorisch ingerichte ruimtes'.

De zaak kwam aan het rollen door een van de kinderen van het gezin: de 25-jarige zoon Jan. Hij vertelde ’s nachts in de plaatselijke kroeg dat hij al jaren met zijn jongere broers en zussen opgesloten zat in een boerderij. De kroegeigenaar belde de politie.

Er heerst nog heel veel onduidelijkheid over Ruinerwold. Volgens de politie staan geen van de gezinsleden ingeschreven in de basisadministratie. De leden van het gezin zeggen dat ze sinds 2010 in het huis wonen. 

De politie doet onderzoek naar de zaak. De gezinsleden zijn inmiddels onderzocht door een arts.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beide verdachten zaak Ruinerwold 90 dagen langer vast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore