Campagne voeren

Oer-brexiteer Nigel Farage doet niet mee aan Britse verkiezingen (maar speelt toch een grote rol)

03 november 2019 18:25 Aangepast: 03 november 2019 19:23
Nigel Farage: wel partijleider, niet verkiesbaar. Beeld © ANP

Hij is al jaren het bekendste gezicht van het brexitkamp. En hij is de leider van de dit jaar opgerichte Brexit Party. Maar oer-brexiteer Nigel Farage doet zelf niet mee aan de Britse verkiezingen op 12 december.

Dat is opmerkelijk: geen enkele Brit kan dus op Farage stemmen, en toch zal hij een belangrijke rol gaan spelen bij de vervroegde verkiezingen.

Johnson hoopt op meerderheid

Allereerst: op 12 december zijn er in het Verenigd Koninkrijk verkiezingen. Die zijn door premier Johnson uitgeschreven, omdat hij in het parlement zijn brexitdeal met de EU er niet doorkreeg. Johnson hoopt dat hij de verkiezingen een grotere meerderheid in het parlement wint, en zo makkelijker zijn plan erdoor kan krijgen.

De peilingen wijzen daar ook op. Maar: daar dreigt die dekselse Nigel Farage de boel te verzieken. Voor Johnson dan. Ze zaten ooit samen in het brexit-kamp en wonnen het referendum daarover. Nu staan ze tegenover elkaar.

Premier Johnson verlaat de ambtswoning Downing Street 10. Premier Johnson verlaat de ambtswoning Downing Street 10.

Farage kondigt vandaag aan dat hij niet verkiesbaar is, maar als partijleider in het hele land keihard campagne gaat voeren tegen de brexitdeal van Johnson. Hij vindt die niet ver genoeg gaan. Johnsons plan is volgens hem 'erger dan in de EU blijven'.

600 kandidaten

"Ik heb lang nagedacht hoe ik me het best voor de brexit kan inzetten. Ga ik een zetel in het parlement halen of dien ik de zaak beter door in het hele Verenigd Koninkrijk 600 kandidaten te steunen? Ik heb besloten dat die laatste optie de beste is", zei Farage in het BBC-programma The Andrew Marr Show.

Nigel Farage wil in het hele land campagne gaan voeren. Nigel Farage wil in het hele land campagne gaan voeren.

"Ik zoek geen carrière, ik wil niet de rest van mijn leven in de politiek zitten", zegt Farage ook. Opmerkelijk, want de man zit al sinds 1999 in het Europees Parlement. Wat misschien meespeelt bij zijn beslissing: hij heeft in eigen land al zeven keer meegedaan aan de parlementsverkiezingen, maar hij haalde nooit zelf een zetel.

Districten

Dat komt door het fameuze districtenstelsel dat de Britten hanteren. En het is juist dat stelsel dat hem bij de komende verkiezingen een grote rol kan geven.

Kiezen in districten

In het kort: bij verkiezingen in Groot-Brittannië wordt gestemd in districten. De grootste partij in elk district levert dan het parlementslid. De andere stemmen in dat district komen in feite te vervallen. Farage heeft aangekondigd dat hij in alle districten kandidaten van zijn Brexit Party wil laten meedoen.

Die zullen waarschijnlijk weinig parlementszetels winnen, maar ze kunnen cruciale stemmen afsnoepen van Johnsons Conservatieve Partij. Zodat die niet meer de grootste is dat district. En daardoor kan bijvoorbeeld oppositiepartij Labour van Jeremy Corbyn met de zetel aan de haal gaan. Als dat op meer plekken gebeurt heeft Johnson een probleem.

Het kan maar zo gebeuren, want het land is totaal verdeeld over de brexit, de marges zijn klein en de uitkomst van de verkiezingen zijn daardoor zeer onvoorspelbaar. Zoals gezegd; Johnson ligt voor in de peilingen.

Maar met de gang naar de stembus neemt hij een gok die bij zijn voorgangers David Cameron en Theresa May totaal verkeerd uitpakte. En dus belooft het ook dit keer weer spannend te worden. Mede dankzij Nigel Farage.

Miniatuurvoorbeeld
Het is campagnetijd bij de Britten.

Johnson start verkiezingsstrijd: belooft belastingverlaging en schrapt no deal-brexit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore