Ga naar de inhoud
Kabinet Rutte III

Ollongren tijdelijk geen minister meer door ziekte, kabinet anders ingedeeld

Kajsa Ollongren Beeld © ANP

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wordt tijdelijk van haar taken ontheven, zo heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Ollongren herstelt al langer van een medische ingreep, maar vanwege een complicatie moet zij behandeld worden.

Het tijdelijk vertrek van Ollongren leidt tot een wijziging van kabinetsleden en herschikking van taken binnen het kabinet Rutte III.

Vice-premier Ollongren is aan haar bijholtes geopereerd en was al een tijdje afwezig en werkte thuis. Nu blijkt dat het herstel langer duurt dan verwacht, door een complicatie. In ieder geval is Ollongren afwezig tot de kerst, laat een woordvoerder van D66 weten. 

Knops nu minister

Staatssecretaris Knops vervangt Ollongren als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. CDA-staatssecretaris Knops krijgt zodoende de leiding over het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Er komt voor zijn post als staatssecretaris geen vervanger.

Minister Milieu & Wonen

D66'er Stientje van Veldhoven was staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, maar wordt gepromoveerd tot minister. Zij zal met ingang van vandaag worden benoemd tot minister voor Milieu en Wonen. De beleidsterreinen milieu en wonen staan momenteel in het middelpunt van de belangstelling door de stikstof- en PFAS-crisis.

Als staatssecretaris ging Van Veldhoven over spoorwegen, maar die taak wordt grotendeels overgenomen door minister Van Nieuwenhuizen. De nieuwe ministers, Knops en Van Veldhoven, worden vanmiddag beëdigd door de koning op Paleis Huis ten Bosch.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken vervangt Ollongren als vicepremier namens haar partij D66. Ook minister Bijleveld van Defensie krijgt extra taken. Zij gaat voortaan over de inlichtingendienst AIVD. 

Bron: RTL Nieuws