Eerste Nederlandse JSF

Vliegtuigspotters over komst F-35: 'Het was een dikke flop'

31 oktober 2019 17:32 Aangepast: 31 oktober 2019 19:45
Dany en zijn vrouw Veerle maken er het beste van. Beeld © RTL Nieuws

De verwachtingen waren hooggespannen voor de honderden vliegtuigspotters die vanmiddag bij de vliegbasis Leeuwarden stonden te wachten op de F-35. Veel spotters kwamen van de koude kermis thuis.

Vanaf tien uur vanochtend zaten Dany en Veerle Renier al klaar op een uitklapstoeltje langs de landingsbaan. Het stel was helemaal uit België naar de vliegbasis in Leeuwarden gekomen om de presentatie van de JSF bij te wonen. "Het was prachtig weer voor de foto's", zegt Dany.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste Nederlandse JSF landt op vliegbasis Leeuwarden

Samen met honderden andere belangstellenden was het urenlang wachten op de komst van de allereerste Joint Strike Fighter die in Nederland wordt gestationeerd. "We hadden een koud neusje, maar met een jenevertje erbij kwam dat ook wel weer goed." 

De geur van kerosine

Dany is regelmatig langs een landingsbaan te vinden. In België of Nederland, hij is niet te beroerd om er een stukje voor te rijden. "Ik ga alle shows af", zegt hij. "Het geluid, de geur van kerosine, de verschillende formaties die ze vliegen: geweldig." Zijn vrouw ging nu voor een keer mee. "Maar nee, echt niet altijd", zegt Dany lachend.   

De presentatie en de uiteindelijke landing van de F-35 waren voor veel spotters teleurstellend. "Het was een dikke flop", zegt Dany. "Van de landing hebben we bijna niks gemerkt. In plaats van linksaf sloegen de toestellen rechtsaf, buiten het zicht van de spotters. Het was meer een feestje voor de elite." 

Dick Bouma sluit zich daar bij aan. "Het was een beetje summier", zegt hij. Ook hij was in alle vroegte naar Leeuwarden gekomen om het veelbesproken evenement te beleven. "Ik had wat meer spektakel verwacht."

Knots van een vliegtuig

Over het toestel zijn beide mannen wel enthousiast. "Het is echt een knots van een vliegtuig", zegt Bouma. "De vorm is niet te vergelijken met een F-16. En dan heb ik het nog niet eens over de technische aspecten."

Dick Bouma Dick Bouma

Ook Dick is van jongs af aan al gefascineerd door vliegtuigen. "Ik ben door mijn vader besmet, en nu ben ik een beetje erfelijk belast zeg maar." 

Ondanks de ietwat teleurstellende presentatie van vandaag zijn de twee diehard vliegtuigspotters niet van plan te stoppen. "Het blijft me boeien, ik vind het echt geweldig", zegt Dick. En Dany: "Ophouden? Nee, spotten geef ik echt nooit op."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore