Land ligt plat

Premier van Libanon treedt af na aanhoudende protesten

29 oktober 2019 15:17 Aangepast: 29 oktober 2019 16:22
Betogers in Beiroet zoeken een veilig heenkomen. Beeld © AFP

Premier Saad Hariri van Libanon heeft zijn aftreden bekendgemaakt na dagen van grootschalige protesten in zijn land. Op veel plekken in Libanon ligt het dagelijkse leven volledig stil.

De demonstranten zijn woedend op de regering: die is in hun ogen corrupt en doet niets aan de groeiende ongelijkheid in het land. De protesten zijn grotendeels vredig en begonnen bijna twee weken geleden, toen de regering van Hariri aankondigde dat er voortaan een belasting zou komen op het gebruik van WhatsApp.

Saad Hariri treedt af als premier van Libanon. Saad Hariri treedt af als premier van Libanon.

Land ligt plat

Dat was de druppel voor de bevolking. Sindsdien raakt het protest het hele land. Snelwegen zijn geblokkeerd, scholen zijn dicht en ook banken zijn al negen dagen gesloten.

Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens was de afgelopen dagen in Libanon, waar hij zag dat het protest 'enorm groot' was. "Ik ben gisteren van de stad Tripoli in het noorden naar Beiroet gereden. Langs dorpen en steden aan de snelweg was er overal protest. We moesten sluiproutes nemen om toch nog in Beiroet te komen."

Enorme overwinning

Door op te stappen geeft Hariri nu gehoor aan een van hun belangrijkste eisen. "Dit is een enorme overwinning voor het Libanese volk", zegt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens. "Een leider die in de Arabische wereld aftreedt na vreedzame protesten."

Maar Libanon heeft nog altijd een van de grootste staatsschulden ter wereld. Afgelopen week kondigde de regering al enkele economische hervormingen aan, maar dat was voor de demonstranten nog niet voldoende. Ze eisen economische maatregelen die snel effect hebben.

Genoeg?

"Het is natuurlijk maar de vraag of dit voor de betogers genoeg is", zegt Koens dan ook. "Ze willen immers de val van het regime, een afrekening met de voltallige corrupte elite. Of alleen het aftreden van Hariri afdoende is, valt dus nog te bezien."

"Bovendien krijgt Libanon het zwaar. Het land kampt met een enorme financiële crisis. Maar voor de betogers die al dertien dagen de straat op gaan is dit natuurlijk een enorme opsteker. Ik denk dat het groot feest gaat worden vanavond in Libanon."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore