Protesten

Gemaskerde mannen schieten op demonstranten Irak: 18 doden

29 oktober 2019 09:08 Aangepast: 29 oktober 2019 18:28
Ook in de Iraakse hoofdstad Baghdad gingen demonstranten de straat op. Beeld © EPA

Zeker 18 demonstranten zijn in Irak omgekomen bij een straatprotest. Schutters zouden onder meer vanuit een rijdende auto op de mensenmassa hebben geschoten.

Een ooggetuige vertelt tegenover persbureau AP hoe gemaskerde mannen in zwarte kleding het vuur openden. Daarbij vielen ook zeker 865 gewonden. Het protest vond plaats in de stad Karbala, ten zuiden van de hoofdstad Bagdad. Voor de vierde dag op rij gingen bewoners daar de straat op uit onvrede over de regering van premier Mahdi.

Protesten

Sinds begin deze maand klinkt de roep om het aftreden van de regering steeds luider. Vooral in het zuiden van het land zijn er protesten tegen de overheid. Die is in de ogen van de demonstranten corrupt en doet te weinig voor de bevolking. Zo kent Irak een hoge werkloosheid en zijn voorzieningen als water en elektriciteit er slecht. 

Bij de demonstraties zijn sinds begin deze maand al zeker 250 mensen omgekomen door hardhandig ingrijpen van het leger en de politie. Het Iraakse minister van Defensie veroordeelt de aanslag van vannacht en meldt dat de schutters niet bij het leger horen. Niet duidelijk is of ze zullen worden opgespoord en vervolgd.  

Avondklok

Ook in Bagdad gingen mensen de straat op. Naar schatting waren er gisteravond 25.000 demonstranten in de hoofdstad, onder hen vooral veel jongeren. Hier vielen drie doden, onder wie een studente, en raakten ruim 100 mensen gewond. De politie reageerde onder meer met traangas. De stad heeft een avondklok ingesteld. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore