Evacuaties

Noodtoestand Californië om bosbranden, 180.000 mensen moeten vertrekken

28 oktober 2019 07:07 Aangepast: 28 oktober 2019 07:07
Door de harde wind is het moeilijk het vuur te bestrijden Beeld © AFP

Verwoestende bosbranden aangewakkerd door harde windstoten grijpen om zich heen in Californië. De gouverneur van de Amerikaanse staat heeft daarop de noodtoestand uitgeroepen. Ten noorden van San Francisco zijn 180.000 mensen opgeroepen om te vertrekken.

Ruim twee miljoen mensen zonder stroom

Tienduizenden huizen verspreid over de staat worden bedreigd door het vuur. Uit voorzorg zitten nu al een miljoen mensen zonder stroom. Leveranciers hebben de elektriciteit afgesloten uit angst dat beschadigde stroomdraden nieuwe branden kunnen veroorzaken. In totaal komen bijna 2,7 miljoen mensen zonder stroom te zitten. 

Evacuaties

Daarnaast is in Californië een groot evacuatieplan opgestart. In de Bay Area, in het noorden van de staat, zijn 180.000 mensen opgeroepen te vertrekken. Een besluit dat niet gemakkelijk wordt genomen, benadrukt gouverneur Gavin Newsom: "Mensen moeten luisteren naar de experts. Wanneer we zeggen dat je moet vertrekken, moet je vertrekken." Sommigen doen dat halsoverkop in het holst van de nacht.

"We werden vanochtend om half 5 wakker en moesten plots geëvacueerd worden. Dus we verzamelden onze huisdieren en zoveel mogelijk spullen", vertelt Allie Foster uit Santa Rosa, dat twee jaar geleden ook al getroffen werd door zware bosbranden. "Je hoopt maar dat het mee gaat vallen", vertelt ze tegen persbureau Reuters.

Harde windstoten

De branden zijn nu voor zo'n 10 procent onder controle. Veel woeden er op onherbergzaam terrein, waardoor blussen moeilijk is. Ook zorgt de harde wind ervoor dat het vuur snel om zich heen grijpt. Ook vandaag worden nog harde windstoten verwacht, tot wel 160 kilometer per uur. De oorzaak van de branden is nog niet bekend. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore