Bondgenoten

Bijleveld spreekt NAVO-partner Turkije aan op inval Syrië: 'Dit hoort niet zo'

24 oktober 2019 15:48 Aangepast: 24 oktober 2019 15:49
Turkse soldaten in het noorden van Syrië Beeld © EPA

Minister Bijleveld van Defensie gaat NAVO-bondgenoot Turkije aanspreken op het militaire optreden in Noord-Syrië. "Dit hoort niet zo als je in een bondgenootschap zit."

Turkije viel twee weken geleden Noord-Syrië binnen om Koerdische milities te verdrijven. De actie kon in eerste instantie rekenen op goedkeuring van de Amerikaanse president Trump, maar dat veranderde na enorme kritiek in Washington. Ook Europese landen zijn zeer kritisch tegenover Turkije. Afspraken tussen Turkije en Rusland leiden nu tot een gevechtspauze in het gebied. 

'Luid en duidelijk'

"Het is de eerste keer dat ik de Turkse collega spreek in de vergadering en dat betekent dat wij zullen overbrengen dat wij het niet goedkeuren en het veroordelen en dat zullen wij luid en duidelijk zeggen", zegt Bijleveld. "We praten met elkaar en gaan het gesprek aan. Dit hoort niet zo als je in een bondgenootschap zit en met elkaar opereert."

Toch zal het vooral bij discussiëren blijven, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. Een land uit de NAVO zetten kan niet. Ook kent de NAVO-samenwerking geen sanctie- of strafmogelijkheden. "De vraag is hoe heftig de discussie wordt. Je hoort natuurlijk ook sussende woorden van diplomaten, maar je hoort overal het wantrouwen", zegt Lambie.

Militair wespennest

Zo is er wantrouwen richting Turkije, dat nu nauw overlegt met Rusland, zegt Lambie. "En er is wantrouwen richting de Verenigde Staten, over de wispelturige koers van president Trump. Maar tegelijkertijd blijven Europese landen ook afwachten: Noord-Syrië is een militair wespennest en van het ophalen van de gevangen Europese IS-strijders willen Europese landen al helemaal niets weten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Turkije schendt deal voor staakt-het-vuren in Syrië'

De Defensie-ministers bespreken ook een Duits voorstel om een internationale veiligheidszone in het grensgebied van Syrië en Turkije in te stellen. Het plan van de Duitse minister Annegret Kramp-Karrenbauer zou betekenen dat er een VN-troepenmacht naar Noord-Syrië wordt gestuurd.

Europa moet meer doen

NAVO-baas Stoltenberg zegt dat hij het plan met de Duitse minister heeft besproken. Nederland is nog niet meteen enthousiast. "We zullen dat moeten bespreken", zei Bijleveld zuinig. De Amerikanen laten weten dat ze het zouden waarderen als Europese landen meer doen in de regio, maar dat Amerikanen zelf geen mensen willen sturen. Hoe groot de blauwhelmenmissie zou moeten worden, heeft de Duitse minister nog niet duidelijk gemaakt.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Alle EU-landen schorten wapenleveranties aan Turkije op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore