Ga naar de inhoud
Artritis

Nieuw onderzoek: het weer heeft écht invloed op pijn

Een vrouw met vergroeiing aan de handen als een gevolg van reuma. Beeld © ANP

Het werd al vaker beweerd, maar nu is het ook echt bewezen: mensen met chronische aandoeningen zoals artritis hebben meer kans op pijn tijdens vochtige dagen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Manchester. 20 procent van de mensen die aan chronische ziektes lijden zoals reuma, heeft meer pijn tijdens vochtige dagen, dagen met veel wind en dagen met een lage luchtdruk.

Natte pijnlijke dagen

Ook op koude dagen werd meer pijn ervaren. De natte dagen waren volgens het onderzoek het meest pijnlijk. Op droge dagen werd de minste pijn ervaren. 

Fysiotherapie
Lees ook:
Fysiotherapie voor reumapatiënt voorlopig vergoed: 'Belangrijke stap'

Voor het Britse onderzoek zijn de gegevens verzameld van meer dan 13.000 Britten die vijftien maanden lang, iedere dag via een app bijhielden hoeveel pijn ze hadden. Tegelijkertijd hield de telefoon via GPS bij in wat voor weersomstandigheden zij zich op dat moment bevonden. 

Het waren voornamelijk patiënten met artritis, maar ook mensen met migraine of andere chronische pijnziektes die deel uitmaakten van het onderzoek.

Altijd al gedacht

"Ongeveer driekwart van de mensen die aan artritis lijden denkt dat het weer invloed heeft op hun pijn. Nu is dat ook bewezen", zegt hoogleraar Will Dixon van de Universiteit van Manchester.

Volgens Dixon opent dit onderzoek nieuwe deuren. Zo oppert hij het idee om net als een weersverwachting ook een pijnverwachting te ontwikkelen. Op die manier zouden mensen die aan chronische pijn lijden activiteiten kunnen inplannen op basis van het verwachte pijn-niveau.