Gezicht gereconstrueerd

Deze man heet Skelet 125, komt uit 1400 en werd minstens 46 jaar

23 oktober 2019 15:00 Aangepast: 23 oktober 2019 21:33
Het mogelijke gezicht van de man. Beeld © AOC ARCHAEOLOGY GROUP

Een naam heeft hij niet. Of je moet Skelet 125 een naam vinden. Maar een gezicht heeft hij wél. Archeologen uit Schotland hebben een gezicht gereconstrueerd bij een skelet dat is opgegraven bij de Aberdeen Art Gallery. Die opgravingen begonnen in 2015.

Volgens de onderzoekers geven het skelet en het gezicht dat daar mogelijk bij hoort 'een fascinerende blik' in het leven van mensen in Aberdeen rond het jaar 1400. "Het onderzoek gaat door en zal geweldige informatie opleveren over de mensen die hier begraven liggen, inclusief hun leeftijden, geslacht, gezondheid en levensstijl", zei onderzoeker Paula Milburg tegen de BBC.

Slecht gebit

Skelet 125 was waarschijnlijk ouder dan 46 toen hij stierf, denken de onderzoekers. Ook zou hij kleiner dan gemiddeld zijn geweest. In totaal werden er 60 volledige skeletten gevonden bij de Art Gallery. Ook zijn er duizenden losse botten van honderden skeletten opgegraven.

De schedel en het mogelijke gezicht. De schedel en het mogelijke gezicht.

Zoals te zien is op de foto heeft de man een wat opvallend gevormde mond en een niet al te best gebit. De onderzoekers denken dan ook dat hij flinke aandoeningen had aan tanden en kiezen.

De man werd weliswaar gevonden in Aberdeen, maar de onderzoekers denken dat hij zijn jeugd heeft doorgebracht in het noordwesten van de Schotse Highlands, of op de Buiten-Hebriden, een eilandengroep voor de kust van Schotland. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore