Euthanasie

Nog één cava, een laatste groet: rolstoelatlete 'Wielemie' overleden na euthanasie

23 oktober 2019 09:08 Aangepast: 23 oktober 2019 09:20
Marieke Vervoort juicht na het winnen van de 100 meter in Londen. Beeld © ANP

Marieke Vervoort, beter bekend onder de naam 'Wielemie', is overleden. De Belgische rolstoelatlete koos voor euthanasie, nadat ze al jaren kampte met een slopende en ongeneeslijke spierziekte.

"Stilaan denk ik aan euthanasie", zei Vervoort al voor de Paralympische Spelen in Rio van 2016. Ze kon niet slapen van de pijn, haar lichaam verkrampte en ze had de ene aanval na de andere. Maar er was nog te veel om voor te leven.

Bucketlist

Na de Spelen in Rio - ze behaalde zilver op de 400 meter en brons op de 100 meter - stopte ze met topsport. Maar waar ze eerder nog dacht dat de dood daarna snel zou volgen, vond ze toch de kracht om door te gaan. Er stonden nog wat activiteiten op haar bucketlist die afgevinkt moesten worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rolstoelatlete met doodswens is dolgelukkig met zilveren medaille

Eén van die bezigheden: racen in de Lamborghini van coureur Niels Lagrange. Ze genoot met volle teugen. "Telkens als hij remde, schoot ik naar voren. Dat was wel lachen!", zei ze tegen Het Nieuwsblad.

Nog één cava

Maar uiteindelijk was de pijn haar te veel. Ze nodigde in haar woonplaats Diest vrienden en familie uit, om afscheid te nemen. Nog één keer een cava, haar favoriete drankje. Ook Wim Distelmans, een van haar artsen, was aanwezig. "Het was haar ultieme wens. En ik heb haar dat jaren geleden beloofd, dat als het zover was, dat we haar gingen helpen."

Marieke Vervoort was ziek, wilde euthanasie, maar wil op die manier niet herinnerd worden. De gouden medaille in Londen op de 100 meter, dat was haar moment. "Ik wil dat mensen me herinneren van mijn olympische schreeuw, niet van mijn pijnschreeuwen."

Bekijk de beelden hier:

De beelden van dé 100 meter van Wielemie:

Goud voor Marieke Vervoort in Londen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore