Christopher Hughes

Schotse crimineel gezocht voor moord op Martin Kok in 2016

22 oktober 2019 15:53 Aangepast: 22 oktober 2019 17:01
Martin Kok. Beeld © ANP

De voortvluchtige Schotse crimineel Christopher Hughes wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op misdaadblogger en ex-crimineel Martin Kok. Kok werd in 2016 doodgeschoten bij een seksclub in Laren. De Nederlandse crimineel Ridouan Taghi wordt ook gelinkt aan de moord op Kok.

Mogelijk is de 30-jarige Hughes ingezet om Kok in de val te lokken. Hij en vier anderen van dezelfde criminele organisatie zouden mogelijk vaak in Nederland zijn. De Schotse politie is naar ze op zoek en ze staan ook internationaal gesignaleerd.

Eén woont in Amsterdam

Er is een reële kans dat ze geregeld in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven zijn. Een van hen woont zelfs mogelijk in Amsterdam, meldt de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Getuige: ‘Ridouan Taghi gaf opdracht moord Martin Kok’

De mannen worden onder meer verdacht van ontvoeringen, martelingen en moorden. Het gaat om de broers James (46) en de 42-jarige Barry Gillespie, zij zouden aan het hoofd van de criminele organisatie staan. De andere drie worden gezien als "handlangers die het vuile werk opknappen", onder wie dus Hughes.

Korte lontjes

De politie noemt de mannen, die met zwaar Schots accent spreken 'uiterst gevaarlijk'. Volgens de Schotse politie staan de vijf bekend om hun extreem korte lontjes.

De vijf criminele Schotten. De vijf criminele Schotten.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geliquideerde Martin Kok had veel vijanden: 'Hij beledigde criminelen'

Martin Kok, zelf veroordeeld voor onder meer doodslag, werd op 8 december 2016 in zijn auto doodgeschoten. Dat was niet de eerste poging hem te vermoorden. Enkele uren voor zijn liquidatie ontsnapte hij nog aan de dood toen in Amsterdam op straat een poging werd gedaan hem om te brengen.

40 keer de kracht van een handgranaat

Een paar maanden daarvoor werd onder zijn auto een extreem krachtig explosief ontdekt. De auto stond toen geparkeerd aan de Amsteldijk in Amsterdam. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) had het explosief veertig keer de kracht van een handgranaat. Als de bom was afgegaan, zouden er waarschijnlijk meerdere slachtoffers zijn gevallen.

Opsporing Verzocht besteedt vanavond aandacht aan de voortvluchtige Schot.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore