Auto-brewery syndrome

Geen druppel op, toch dronken: deze man heeft een brouwerij in zijn lichaam

22 oktober 2019 15:58 Aangepast: 23 oktober 2019 07:34
Beeld © ANP

Het is bijna te vreemd om te geloven, maar toch is het zo. Een 46-jarige man kon dronken worden zonder een druppel alcohol te drinken. De man had al sinds 2011 last van klachten als geheugenverlies, depressie en agressiviteit, maar nooit werd duidelijk wat er nou precies aan de hand was. Tot nu.

In onderzoek werd de zaak van de man geanalyseerd. Wat bleek: de man had last van het zogenoemde auto-brewery syndrome, een automatische brouwerij in zijn lichaam dus.

Dronken achter het stuur

Doktoren stonden lang voor een raadsel. Zeker toen hij werd aangehouden met drank op achter het stuur. Hij ontkende dat hij had gedronken, maar dat geloofden de politie en het ziekenhuispersoneel niet. De man bleek ongeveer voor elf glazen alcohol in zijn bloed te hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drank op het werk? 'Waar ben je dan als werkgever mee bezig?'

Het was de aanleiding voor hem en zijn familie om tests te doen. Daaruit kwamen de eerste aanwijzingen dat het weleens om het 'auto-brewery syndrome' kon gaan. Om hier zeker van te zijn moest de man vervolgens voedsel eten met veel koolhydraten, waarna het alcoholniveau in zijn bloed werd gemeten.

Darmfermentatie

Acht uur na het eten had de man drie tot vijf eenheden alcohol in zijn lichaam. Zijn lichaam bleek de koolhydraten om te zetten in alcohol, net als een brouwerij dus.

In het onderzoek wordt gesproken van auto-brewery syndrome. De aandoening wordt ook wel darmfermentatie genoemd. "Het is een zeer weinig voorkomende diagnose. De patiënt had in dit geval vormen van gist en schimmels in de bovenste dunne darm en blinde darm. Waarschijnlijk zijn die gaan fermenteren tot alcohol."

Diagnose te weinig gesteld

De man was gezond voordat hij deze klachten kreeg. Ook was hij actief en nam hij geen medicijnen. De onderzoekers verwachten dat de aandoening vaker voorkomt dan we denken. "Het is een aandoening die waarschijnlijk te weinig wordt vastgesteld."

Na het stellen van de juiste diagnose kon de man geholpen worden. Hij kreeg een anti-schimmelmedicijn voorgeschreven en mocht wekenlang geen koolhydraten eten. Met succes.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore