Mishandeling en vrijheidsberoving

67-jarige vader familie Ruinerwold maandag voor de rechter

18 oktober 2019 19:22 Aangepast: 18 oktober 2019 19:57
De boerderij in Ruinerwold waar zes mensen negen jaar opgesloten zaten. Beeld © ANP Foto

De 67-jarige vader die afgelopen dinsdag met zes meerderjarige kinderen werd gevonden in een huis in Ruinerwold, wordt komende maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Hij hoort dan of hij langer in de cel moet blijven.

Hij wordt verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en van witwassen. De man werd donderdag aangehouden.

Josef B.

Maandag werd al de 58-jarige Josef B. aangehouden. Hij is de huurder van de boerderij. Ook hij wordt verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Ex-buurvrouw familie Ruinerwold: 'Het was een teruggetrokken gezin'

Het gezin woonde in Hasselt, voordat ze naar Ruinerwold verhuisden.

De mensen die in de boerderij zaten zijn zes mensen tussen de 18 en 25 jaar en hun vader Gerrit Jan. Ze verbleven volgens de burgemeester 'in afzonderlijke, provisorisch ingerichte ruimtes'. De vader heeft drie jaar geleden een herseninfarct gekregen waardoor hij deels verlamd raakte. 

Sekte

Verdachte Josef B. zou in een sekte een Nederlander (waarschijnlijk vader Gerrit Jan) hebben ontmoet met wie hij, nadat ze uit de sekte waren gestapt, bevriend bleef en veel contact had.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geloof in einde der tijden: hoe kom je af van waanideeën?

In de boerderij in Ruinerwold verbleef het gezin in 'kleine, afsluitbare ruimtes'. Dat liet de politie eerder deze week weten. Of ze ook daadwerkelijk opgesloten zaten, doet er niet eens zo toe, zegt hulpverlener Drenth Bruintjes. "Mensen kunnen ook opgesloten zitten in hun hoofd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore