Ga naar de inhoud
Nieuws

Deelnemer wietexperiment sleept ABN voor de rechter

Zo ziet een wietplantage eruit Beeld © ANP

Project C, een onderneming die volgend jaar wiet wil kweken in het kader van het overheidsexperiment met staatswiet, kan nergens een bankrekening openen. Daarom slepen ze vandaag ABN Amro voor de rechter, om zo af te dwingen om hen als klant te nemen.

In april kondigden advocaat Peter Schouten, huisarts Ronald Roothans en politicus Joep van Meel aan dat zij een legale wietkwekerij willen starten. Om daar volgend jaar een vergunning voor aan te vragen, hebben ze onder andere een bankrekening nodig. Maar dat lukt niet. 

Ze probeerden behalve bij ABN ook een rekening te openen bij de ING, Rabobank, Volksbank, Bunq, Knab en Triodos, maar werden ook daar geweigerd.

Gang naar de rechter

Dus stapt Project C naar de rechter. "We dagen ABN Amro omdat twee van onze bestuurders daar al decennia bankieren, en de overheid aandeelhouder is", zegt Joep van Meel van het wietbedrijf-in-wording. Hij vindt dat als de overheid experimenten gaat organiseren, je ook moet faciliteren dat je fatsoenlijk mee kunt doen.

Niet ingaan op individueel geval

Waarom de banken Project C precies als klant weigeren is onduidelijk, omdat ze niet op dit individuele geval willen reageren. Rabobank zegt geen klantgegevens te delen met derden, en ING wil ook niet ingaan op individuele aanvragen. De bank laat weten wel een zorgvuldige afweging te maken bij het openen van een zakelijke rekening. "Als wij van mening zijn dat wij de risico's onvoldoende in kaart kunnen brengen of deze onaanvaardbaar vinden, zullen wij besluiten geen relatie aan te gaan."

Onderneming moet legaal zijn

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) legt uit dat een onderneming legaal moet zijn om een rekening te kunnen openen, en dat kun je van wietteelt nog niet zeggen. "De situatie verandert als er een vergunning komt, dan staat de bedrijven niets meer in de weg." 

De Volksbank zegt de uitkomst van de rechtszaak af te wachten, maar woordvoerder Sijmen Veenstra voegt toe dat zij niet verwachten dat het bedrijf bij de bank past. "De Volksbank biedt zakelijke rekeningen aan voor kleine ondernemers of zzp'ers, en Project C is gezien de omvangrijke structuur en de vermogens die erin omgaan, veel groter dan dat," legt hij uit. 

Winst: 45 miljoen euro 

Het bedrijf zei eerder tegen RTL Z te rekenen op een winst van 45 miljoen euro over de vier jaar dat het experiment duurt. Dat bedrag blijft over nadat er 30 procent van de winst is afgestaan aan Verslavingszorg en onderzoek naar cannabis. 

Advocaat,
Lees ook:
Advocaat, arts en politicus hebben plan voor legale wietkwekerij

Het Ministerie van Financiën en van Justitie en Veiligheid willen niet reageren op zaken die onder de rechter liggen. En ook ABN Amro wil niet in de media reageren, de bank laat weten de uitspraak van de rechter af te wachten. Die is over twee weken.