Al 21 doden in 2019

Vuurwapengeweld niet te stoppen: twee schietincidenten per dag

19 oktober 2019 17:01 Aangepast: 21 oktober 2019 11:35
Archieffoto. Politie doet onderzoek na een liquidatiepoging. Beeld © ANP

Het aantal schietincidenten met vuurwapens in Nederland blijft onverminderd hoog. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die RTL Nieuws bij de politie heeft opgevraagd. Dit jaar registreerde de politie al 445 schietincidenten. Daarbij vielen 92 gewonden en 21 doden.

Gemiddeld zijn er dus bijna twee beschietingen per dag. Als het aantal schietincidenten in dit tempo doorgaat, wordt 2018 overtroffen. Vorig jaar waren er 577 schietincidenten, waarbij 120 gewonden en 34 doden vielen.

Er wordt steeds sneller naar vuurwapens gegrepen, zegt Dick Schouten, landelijk portefeuillehouder vuurwapens van de politie. "De daders zijn jonger dan vijf jaar geleden en het aantal schietpartijen in de publieke ruimte neemt toe."

Schietincidenten

In heel het land zijn dit jaar, tot en met september, 4239 vuurwapens in beslag genomen. Bijna 900 keer ging het om een imitatiewapen. Het lijkt er op dat de politie dit jaar minder wapens onderschept dan andere jaren. Vorig jaar werden er in totaal 5836 wapens in beslag genomen en in 2017 waren dat er 3798.

Miniatuurvoorbeeld
Wapens in jouw gemeente

Toename illegale wapenhandel in 200 gemeenten, Brabant spant de kroon

De politie verwacht dat het aantal schietincidenten de komende jaren zo hoog zal blijven, want er zijn volgens Schouten te weinig agenten en rechercheurs om nog meer te doen tegen het wapenbezit in Nederland. En dat terwijl minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid de aanpak van illegale vuurwapens juist heeft bestempeld als topprioriteit, met als doel het aantal schietincidenten en illegale wapens terug te dringen.

"Opsporingsonderzoek naar wapens kost veel tijd en menskracht", zegt Schouten. "Er is veel concurrentie. Verdovende middelen, aanpak cocaïne... We zitten nu weer met de kwestie van heel veel inzet voor het bewaken en beveiligen. We hebben weer de boeren die actie voeren. Wij moeten dat allemaal doen met hetzelfde personeel."

Zwaarder straffen

Veel van de illegale wapens die de politie aantreft komen uit Slowakije en uit Balkanlanden zoals Kroatië en Bosnië-Herzegovina. Maar het valt de politie ook op dat er steeds meer vuurwapens uit Turkije komen.

De politie zou graag zien dat er zwaardere straffen worden opgelegd voor illegaal wapenbezit en het gebruiken van vuurwapens. "De rechtbank in Amsterdam legt als enige rechtbank al hoge straffen op. Die reageert op het vuurwapengebruik en dat vind ik goed. Daar gaat een afschrikking van uit", zegt Dick Schouten. "Andere rechtbanken zouden die lijn wat mij betreft moeten volgen."

In beslag genomen wapens

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdamse politiechef ziet meer jochies met messen: 'Het is vreselijk'

Koen de Regt / Roland Strijker

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore