Ga naar de inhoud
De onderwereld in jouw buurt

Toename illegale wapenhandel in 200 gemeenten, Brabant spant de kroon

Archieffoto Beeld © ANP

De politie registreert steeds meer zaken van wapenhandel. Het aantal zaken voor het bezit en handelen in illegale wapens in het eerste half jaar van 2019 is het hoogste in zes jaar tijd. En die stijging is niet alleen zichtbaar in grote steden.

In liefst 209 Nederlandse gemeenten telde de politie dit jaar meer zaken dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de politie die de onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft geanalyseerd.

Sinds de tweede helft van vorig jaar is er landelijk sprake van een flinke stijging van het aantal wapenzaken.

Aantal zaken van wapenhandel

Prioriteit

De ontwikkelingen zijn punt van aandacht voor de politie. Zo bleek eerder dat het gebruik van handgranaten 'alarmerend' toeneemt. Maar ook andere illegale activiteiten worden vaker gezien. De opsporing van handel in zware automatische wapens is niet voor niets prioriteit voor het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Betere registratie is daar onderdeel van en verklaart mogelijk een deel van de flinke stijging. Desondanks hebben we te maken met een groeiende wapenhandel, stelt de politie. 

"Wekelijks worden er wapens in beslag genomen door onze eenheid. En dat varieert echt enorm, van klein kaliber wapens tot zware en automatische wapens", vertelt wapendeskundige Richard Martens van de politie Zeeland-West Brabant. 

Vuurwapengeweld
Illegale wapens
Vuurwapengeweld niet te stoppen: twee schietincidenten per dag

Wat is wapenhandel?

De politie definieert wapenhandel als het illegaal in bezit hebben of verhandelen van bijvoorbeeld vuurwapens als geweren, pistolen en revolvers. Ook handel en illegaal bezit van andere soorten wapens, zoals steekwapens, boksbeugels en handgranaten vallen onder wapenhandel.

Toename in 209 gemeenten

Opvallend is dat in veel Brabantse gemeenten het aantal zaken van wapenhandel de afgelopen periode flink toenam. Vooral in de steden. Zo speelden in Eindhoven dit jaar tot nu toe al 131 zaken, terwijl dat in dezelfde periode vorig jaar nog maar 75 waren. Ook in bijvoorbeeld Tilburg, Meierijstad en Bergen op Zoom was een flinke stijging. 

In totaal is het aantal wapenzaken in maar liefst 209 van de 355 Nederlandse gemeenten gestegen ten opzichte van vorig jaar. Daartegenover daalde het aantal in 99 gemeenten. Met nog zo'n drie maanden te gaan in 2019 is het aantal wapenzaken in één op de drie gemeenten nu al hoger dan in heel 2018.

Zo vaak zag de politie wapenhandel in jouw gemeente

Politie: meld verdachte zaken

De politie vraagt hulp van burgers bij de aanpak van verboden wapenbezit en -handel. Martens: "Meld het alsjeblieft. Het kan anoniem. En dan proberen wij ervoor te zorgen dat we voldoende informatie kunnen verzamelen om ook deze wapens in beslag te kunnen nemen en te vernietigen. We willen gewoon niet hebben dat er vuurwapens in onze maatschappij zijn."