Opsluiting Ruinerwold

Ruinerwold gaat de wereld over, en dat merken ze in Drenthe

17 oktober 2019 17:09 Aangepast: 17 oktober 2019 17:09
De boerderij in Ruinerwold waar de zes mensen verbleven. Beeld © ANP

Ruinerwold. 4000 inwoners, een supermarkt en een voetbalclub. In het Drentse dorp kabbelt het leven rustig voort. Nieuws uit Ruinerwold? Zelfs bij RTV Drenthe is er niet veel te vinden, soms een brandje, soms een berichtje over de lokale voetbalploeg. Tot nu. De ontdekking van de opgesloten familie in Ruinerwold gaat de wereld over. En dat merken ze bij de regionale omroep ook.

Josien Feitsma (23) is verslaggever bij de omroep. Journalisten zijn doorgaans flexibel, weten dat ze soms de klok rond moeten werken, maar wat Feitsma deze dagen overkomt, is amper met een pen te beschrijven.

Vandaag nog was ze te horen op een radiozender in Nieuw-Zeeland, vanmiddag is er een afspraak met BBC Scotland, en ze was ook al te horen in België en Canada. Ook haar collega's hebben het er maar druk mee, zegt Josien. "We verdelen de aandacht onder de verslaggevers. Vier van ons staan de media te woord. Zij hebben een vergelijkbaar aantal media te woord staan, en dan zeggen we nog heel erg veel af."

Josien Feitsma in gesprek met RTL Boulevard Josien Feitsma in gesprek met RTL Boulevard

Hoe zijn de afgelopen dagen?

"Het is gewoon heel gek. Als eerste waren er media uit landen waar vergelijkbare incidenten hadden plaatsgevonden. De Belgen waren er bijvoorbeeld al snel bij, daarna kwamen de Oostenrijkers, maar toen ik een belletje kreeg vanuit Nieuw-Zeeland begreep ik de link niet meer. In ieder geval kwam mijn Engels weer eens goed van pas."

Wie heb je te woord gestaan?

"Onder andere Radio 1 Brussel, BBC Scotland, BBC UK en media uit Nieuw-Zeeland en Canada. We hebben ons zoveel mogelijk opgesplitst. We zijn ook uitgenodigd door een Belgische talkshow, maar daar hadden we de mankracht niet meer voor."

Is dit het enige dat telt deze dagen?

"Nee, gek genoeg niet. Het gewone nieuws gaat ook door. Alle tandjes worden bijgezet en iedereen springt bij. Het is wel een bizar verhaal."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie wil een huis kopen waar iets naars is gebeurd?

Hoe lang zijn de werkdagen nu?

"Nou, op zich valt het nog wel mee. Er is niet zo heel veel te zien, op locatie zijn nauwelijks ontwikkelingen. Maar ik was wel lang bezig met de interviews achteraf. Gisteren ben ik nog tot 21.30 uur aan het werk geweest."

Is er een vergelijkbaar onderwerp geweest bij Drenthe? 

"Vorig jaar stond ik bij een brand in Wateren. Dat was ook heftig. Een totaal ander onderwerp, maar wel flink. Een collega van mij werkt al 25 jaar bij de omroep. Zij zei dat dit het grootste onderwerp in al die tijd is geweest."

Hoe ga je ermee om?

"Er komt zoveel op je af, dat je jezelf ook niet moet verliezen. Je moet het bij de basis houden, je bent zo snel afgeleid. Er zijn wel een paar man extra nodig, maar je moet je wel blijven richten op de basistaken, op de taken waar je voor bent opgeleid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vader gezin Ruinerwold was lid van Moonsekte

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore