Brexit

Basis voor brexitdeal is klaar, zegt EU-president Tusk

16 oktober 2019 17:55 Aangepast: 17 oktober 2019 13:58
Donald Tusk en de Britse premier Boris Johnson deze zomer bij de G7-top in Biarritz. Beeld © EPA

De basis voor een nieuwe brexitdeal ligt klaar. "In theorie moet het voor de EU mogelijk zijn deze overeenkomst donderdag te accepteren", zei EU-president Donald Tusk vanmiddag tegen de Poolse televisie.

Donderdag komen de EU-leiders voor een EU-top bijeen. In Brussel wordt nog altijd koortsachtig onderhandeld over een principeovereenkomst.

Maar het is niet de verwachting dat woensdagavond de afronding van de deal gaat plaatsvinden, zegt een Britse regeringsbron later op de avond.

Groen licht op EU-top?

"Zolang er nog wordt gesproken, is dat goed nieuws", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Als onderhandelaars een akkoord bereiken, als het Britse kabinet akkoord gaan, dan zouden EU-regeringsleiders op de EU-top groen licht kunnen geven. Dan komen we op de volgende vraag: is er genoeg steun in het Britse parlement?"

Er zit veel druk op het brexitproces omdat aanstaande zaterdag het Britse parlement bij elkaar komt. Dat is de laatste kans voor premier Boris Johnson om een deal door het parlement te krijgen voor de brexitdeadline van 31 oktober. 

Als er zaterdag nog geen deal ligt, is Johnson volgens de wet verplicht om uitstel van de brexit te vragen. Johnson liet eerder doorschemeren dat hij onder geen beding om uitstel zou vragen in Brussel. Maar inmiddels is hij toch van plan zich aan die wet te houden, zei de Britse brexitminister Stephen Barclay. 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Stemmen mag ze niet, maar wat vindt Queen Elizabeth van brexit?

Heikele punten

In de brexitgesprekken waren er de afgelopen dagen twee heikele punten. Over beide heikele punten zou nu een oplossing in zicht zijn, aldus EU-bronnen. 

De grens tussen Ierland en Noord-Ierland blijft een lastige en gevoelige kwestie. Nog altijd is onduidelijk hoe de grenscontroles en de handel tussen het Europese Ierland en Britse Noord-Ierland precies moet worden geregeld. Het voorstel van vorige week van Johnson is door te EU afgewezen: ‘niet getest’, ‘niet waterdicht’. Over welk compromis nu op tafel ligt, is geen duidelijkheid.

Ook is er discussie geweest over de politieke verklaring over de toekomstige handelsrelatie tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. De Britten willen graag toegang tot de vrije markt, maar tegelijkertijd zo veel mogelijk vrijheid.

Dat schuurt voor EU-lidstaten. Sommige landen vrezen dat Britse ondernemers daarmee een voordeel behalen ten opzichte van hun EU-collega's. Er zou dan geen gelijkspeelveld meer zijn in Europa. "Die zorgen hoor je ook in Den Haag", zegt Lambie. "Nederland wil 100% zeker weten dat Nederlandse ondernemers straks niet op achterstand worden gezet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Families verscheurd, vriendschappen verbroken: Britten ruziën over brexit

Uitstel

Hoe langer het duurt, hoe groter de kans dat brexit op een of andere manier wordt uitgesteld, valt te horen bij insiders.

"Is er een last minute deal, dan is er hoogstwaarschijnlijk uitstel nodig voor de juridische uitwerking daarvan. Ook bij een no-deal kan er een kort uitstel komen om de laatste voorbereidingen te treffen. En als er geen duidelijkheid komt, is uitstel zelfs de enige optie”, zegt Lambie. 

Mocht er de komende dagen geen duidelijkheid komen, dan houden insiders al rekening met een extra EU-top volgende week, dus nog voor de brexitdeadline van 31 oktober.  

RTL Z - brexit op Z

Brexit op Z: order! in de chaos

Het Britse vertrek uit de EU geeft nog steeds een hoop onduidelijkheid. In een speciale brexit-uitzending op RTL Z scheppen we orderrrr! in de chaos en kijken we met ondernemers, experts en onze correspondenten naar hoe het nu verder moet. Maandag tussen 16.30 en 17.30 uur, live op tv, RTLZ.nl en Facebook.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore