Duizenden demonstranten

Opnieuw massale protesten in Catalonië

15 oktober 2019 21:33 Aangepast: 15 oktober 2019 21:37
De politie botst met betogers in Barcelona. Beeld © EPA

In Barcelona en andere steden in de Spaanse regio Catalonië is vanavond opnieuw geprotesteerd. Duizenden demonstranten gingen de straat op om te protesteren tegen de veroordeling tot gevangenisstraffen van negen separatistische leiders.

In Barcelona waren er net als gisteren botsingen met de politie. De gedeeltelijk vermomde demonstranten gooiden met voorwerpen en verfzakken naar de politie en scholden ze uit. De politie trad op met de wapenstok.

Eerder hadden activisten al verschillende straten in Catalonië geblokkeerd. In Girona, Lleida en Tarragona gingen talloze voorstanders van onafhankelijkheid de straat op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chaos in Spanje: betogers blokkeren vliegvelden Barcelona en Madrid

De politie greep in toen demonstranten op verschillende locaties probeerden veiligheidshekken rond Spaanse overheidsgebouwen omver te werpen en blikken en fakkels naar de politie slingerden.

Het hooggerechtshof legde maandag gevangenisstraffen tot 13 jaar op aan negen Catalaanse leiders voor hun rol in het illegale referendum over onafhankelijkheid van Catalonië op 1 oktober 2017. Het betreft onder meer voormalige toppolitici van de regionale regering en de toenmalige voorzitter van het Catalaanse parlement. Ze zaten al twee jaar in voorarrest.

Puigdemont vluchtte naar België

De voormalige Catalaanse leider Carles Puigdemont vluchtte na het referendum naar België om aan vervolging te ontkomen. Daar leeft hij nog steeds in ballingschap. Tegen hem is deze week door de Spaanse justitie een aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore