Ga naar de inhoud
Het rommelde al langer

Partij voor de Dieren royeert voorzitter

Sebastiaan Wolswinkel. Beeld © Facebook

De Partij voor de Dieren heeft haar voorzitter Sebastiaan Wolswinkel met onmiddellijke ingang uit de partij gezet. Het rommelde al langer tussen het partijbestuur en de 25-jarige voorzitter. Hij wilde meer transparantie en interne discussie in de partij.

De partij deed dit nadat Wolswinkel de afgelopen maanden 'stelselmatig bestuursbesluiten naast zich neerlegde' en 'de partij meermaals in de media beschadigde'. Wolswinkel zou de partij hebben beschadigd door zijn persoonlijke opvattingen te uiten. 

Commissie van beroep

Naast zijn ontslag is ook het lidmaatschap van Wolswinkel opgezegd. Hij kan zich binnen de partij nog wenden tot de commissie van beroep. Ruud van der Velden, algemeen bestuurslid en fractievoorzitter in de gemeenteraad van Rotterdam, is door het bestuur benoemd als interim voorzitter. De partij zegt op korte termijn een procedure op te zetten om een nieuwe voorzitter te vinden.

Marianne
Lees ook:
Marianne Thieme neemt afscheid van de Tweede Kamer

Wolswinkel werd in maart op een congres in Bussum tot voorzitter gekozen. Het partijbestuur had een andere kandidaat voorgedragen. Wolswinkel leidde eerder de jongerenorganisatie van de PvdD.

Stokpaardjes

Dat er spanningen waren over de koers van de partij werd medio juli duidelijk toen Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten uit de partij stapte en haar zetel meenam. De partij versmalt eerder dan dat ze verbreedt en richt zich te veel op haar stokpaardjes, liet Van Kooten toen weten.

Na het vertrek van Van Kooten zei Wolswinkel dat er een intern debat moest komen over de richting van de partij. Het partijbestuur wilde daar geen discussie over. 

Reactie Wolswinkel

Sebastiaan Wolswinkel vindt het "heel jammer" dat hij uit de Partij voor de Dieren (PvdD) is gezet. "Ik wist niet dat dit mogelijk was", laat hij weten.

De 25-jarige ex-voorzitter weet nog niet of hij in beroep gaat tegen het besluit. "Het perspectief van het bestuur begrijp ik, maar hun analyse dat het schadelijk is wat ik doe deel ik niet", aldus Wolswinkel.

Hij roept al langer op tot meer interne discussie over de koers van de partij. "Dat zou op de lange termijn positieve gevolgen hebben voor de partij." Hij neemt het partijbestuur niets kwalijk, zegt hij.

Tweede Kamerfractie

De Tweede Kamerfractie steunt de beslissing van het partijbestuur en "herkent zich in de overwegingen van het bestuur". Omdat Wolswinkel nog in beroep kan gaan wil de fractie verder geen commentaar geven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore