Bureau HALT

17-jarige krijgt bijzondere taakstraf en maakt kunstwerk van elektriciteitshuisje

15 oktober 2019 16:06 Aangepast: 16 oktober 2019 10:21
Het elektriciteitshuisje na de metamorfose. Beeld © Esther Bosgoed

Geen papier prikken of graffiti van de muren boenen, maar een elektriciteitshuisje omtoveren tot een waar kunstwerk. Een 17-jarige jongen uit Doesburg mocht zijn taakstraf op deze manier uitvoeren. "Uiteindelijk heeft hij er drie keer zoveel uren inzitten."

Vijf uur taakstraf kreeg de 17-jarige jongen uit Doesburg. "Waarvoor doet er niet toe, maar hetgeen wat hij heeft gedaan zal niet zo snel nog een keer gebeuren en de kans op herhaling is nihil", vertelt coördinator Esther Bosgoed van jongerencentrum 0313 aan RTL Nieuws.

Opvallende profielfoto

Het centrum werd door bureau HALT benaderd om een passende straf te bedenken voor de jongen. "Hij appte mij om een afspraak te maken en toen viel meteen zijn opvallende profielfoto op", vertelt Bosgoed.

Op de foto was een spijkerjasje te zien met zelfgemaakte pentekeningen. "Ik dacht: zou het nou zo'n creatieve jongen zijn? Tijdens ons gesprek bleek dat inderdaad zo te zijn."

Drie keer zoveel uur

Omdat het jongerencentrum veel met streetart bezig is, bedacht Bosgoed het idee om de jongen een elektriciteitshuisje met graffiti te laten opleuken. "Hij reageerde heel positief en is meteen aan de slag gegaan."

Bureau HALT stemde in met het idee en met behulp van een professional maakte de jongen een ontwerp voor het huisje. Geïnspireerd op de 'Hanzestad Doesburg en markante Doesburgse gebouwen' realiseerde hij het verfwerk. "Hij had een taakstraf van vijf uur, maar heeft er uiteindelijk drie keer zoveel uur inzitten", zegt de coördinator van het jongerencentrum.

Het huisje voor de metamorfose. Het huisje voor de metamorfose.

Op de vraag of dit wel een 'straf' is reageert Bosgoed: "Iemand die een taakstraf krijgt moet onbetaald werk doen. Dat kan bijvoorbeeld in een bejaardentehuis, of op straat, maar wij hebben ingezet op iets waar hij volgens ons meer aan heeft. Op deze manier doet hij iets terug voor de maatschappij en wordt er een langdurig positief effect bij hem gecreëerd."

'Hij heeft hier meer aan'

"Hoe mooi is het dat iemand zich nog veel meer inzet dan dat eigenlijk had gehoeven?" Gaat Bosgoed verder, verwijzend naar de extra werkuren die de jongen erin stopte. "Vuil prikken was hij ook mee akkoord gegaan, maar ik denk dat dit veel beter past bij deze persoon en dat het hem zoveel meer geeft." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore