Al tien dagen

President Ecuador klaar met geweld in zijn land: 'Het moet stoppen'

11 oktober 2019 23:37 Aangepast: 11 oktober 2019 23:45
Protesten in Ecuador Beeld © AFP

De president van Ecuador Lenin Moreno wil gaan praten met demonstranten. Al tien dagen gaan er mensen de straat op tegen bezuinigingsmaatregelen, zoals het schrappen van een subsidie op brandstof.

"Het geweld moet stoppen", zei Moreno. "Ik roep de leiders van de protesten op om direct met mij in gesprek te gaan."

Noodtoestand

De actievoerders willen dat de president de subsidies weer invoert. Ecuador heeft de brandstofsubsidies afgeschaft, omdat dat ongeveer 4 miljard euro oplevert voor de staatskas. Het land moet flink bezuinigen om aan de eisen te voldoen die het Internationaal Monetair Fonds aan een lening heeft gesteld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chaos in Ecuador raakt Nederlandse toeristen: 'We zitten al dagen vast in hotel'

Vandaag was er weer sprake van rellen tussen agenten en demonstranten. Door de onrust in hoofdstad Quito is de regering van Moreno uitgeweken naar Guayaquil. Ook is de olieproductie flink geslonken. De noodtoestand is nog steeds van kracht in Ecuador.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt al enkele dagen dat je alleen naar Ecuador moet afreizen als dat echt noodzakelijk is. "Er zijn wegblokkades en demonstraties op meerdere plaatsen. Hierdoor kunt u niet altijd over de weg tussen steden reizen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore