Ga naar de inhoud
Boeren in opstand

Friesland gaat maatregelen tegen stikstof aanpassen na boerenprotest

De boeren voor het provinciehuis in Leeuwarden. Beeld © ANP

De provincie Friesland trekt eerder genomen stikstofmaatregelen in, nadat boeren vandaag spontaan naar Leeuwarden trokken om te protesteren. Dat heeft de Friese gedeputeerde Johannes Kramer tegen de verzamelde boeren gezegd.

Honderden boeren gingen naar het provinciehuis in Leeuwarden. Velen kwamen op de tractor, de toegangswegen naar het provinciehuis stonden er vol mee. De boeren waren boos vanwege de stikstofplannen. 

'Tijd gekocht'

Kramer zegt tegen RTL Nieuws dat het niet zo is dat alle maatregelen nu ineens van de baan zijn. "Het stikstofbeleid is gigantisch; dat gaat pijn doen ook bij boeren. Maar hebben nu tijd gekocht om het gesprek aan te gaan, maar met het volle besef dat het ergens pijn gaat doen. We zijn een boerenprovincie en willen we blijven. En misschien gaan we de beleidsregels ook wat aanpassen."

Vicepremier Hugo de Jonge zei namens het kabinet dat de stikstofmaatregelen 'gewoon moeten worden genomen'. "Ik hoop dat de provincies alles doen om juist die vergunningverlening op gang te laten komen."

Intrekken is voorbarig

De Jonge erkent dat er 'licht is ontstaan' tussen de maatregel die het kabinet heeft gepresenteerd over de productieruimte en hoe de provincies deze willen uitwerken. Maar de actie van Kramer is wel wat voorbarig, zei De Jonge, want het plan moet hoe dan ook nog verder worden uitgewerkt en vastgelegd in de wet.

Gevaarlijk voor mens én natuur: alles wat je moet weten over stikstof

03:18
Hoe zat het ook alweer?

De boeren richtten hun woede specifiek op gedeputeerde Kramer. Hij zette zijn handtekening onder een provinciaal akkoord, waardoor boeren mogelijk nog niet gebruikte productieruimte in hun vergunning wordt afgepakt.

Besluit ging verder dan landelijke aanpak

Dit besluit zou volgens de voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond Harm Wiegersma verder gaan dan de landelijke aanpak. Het akkoord werd eerder deze week getekend, volgens de voorzitter zonder vooroverleg met boeren.

De protesterende boeren eisten dat Kramer zijn handtekening zou terugtrekken. Ze stelden dat de overheid 'een ondeugdelijke wet' heeft geschreven. 

Beleid ingetrokken

Gedeputeerde Kramer liet in een volgepakte zaal weten dat het stikstofprobleem een groot probleem is. "We zullen maatregelen moeten nemen die zeer doen. Maar we kunnen het alleen oplossen als we het met elkaar oplossen. Vandaar dat we het besluit hebben genomen de beleidsregels in te trekken."