Over open luchtruim

Minister Blok: 'Oekraïne gaat meewerken aan MH17-onderzoek'

10 oktober 2019 16:05
Minister Blok (links) met de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne. Beeld © ANP

Oekraïne gaat meewerken aan een 'feitenonderzoek' naar de rol van dat land bij de MH17-ramp. Dat zegt minister Blok van Buitenlandse Zaken. Hij heeft een bezoek gebracht aan de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Het onderzoek gaat over de vraag waarom het luchtruim open was ten tijde van de ramp. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde in 2015 dat Oekraïne het luchtruim boven het strijdgebied had moeten sluiten.

Blok heeft de kwestie uitgelegd in een gesprek met Oekraïense president Zelensky, zegt hij tegen het ANP. "Ik heb uitgelegd dat de nabestaanden dit al lang willen en dat de Kamer hierover een motie heeft aangenomen." Zelensky heeft zijn medewerking toegezegd, laat de minister weten.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Rutte krijgt Australische onderscheiding voor uitstekend optreden MH17

Een voorstel van CDA en SP voor een onderzoek naar Oekraïne kreeg begin oktober de steun van alle aanwezige partijen in de Tweede Kamer. Volgens CDA-Kamerlid Chris van Dam is het onderzoek hoognodig.

'Geheugens verbleken'

"Time is running out. Geheugens verbleken, data gaan verloren", zei Van Dam een paar weken geleden. "Het gaat over het inzicht voor nabestaanden, weten of er iets voorkomen had kunnen worden, snappen wat er gebeurd is. Daarmee gaat het ook over rechtvaardigheid. En het gaat over leren van dit soort situaties voor nieuwe, soortgelijke situaties."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Nederland betreurt overdracht MH17-verdachte aan Rusland

Het kabinet heeft tot nu toe geen stappen tegen Oekraïne ondernomen. Het probeert de relatie met Oekraïne goed te houden, ook vanwege de intensieve samenwerking in het internationale onderzoek. Vorig jaar heeft Nederland samen met Australië besloten Rusland als land aansprakelijk te stellen.

Na aandringen van de Kamer zet Blok nu de mogelijkheden op een rij voor een feitenonderzoek naar Oekraïne. De samenwerking tussen beide landen haperde afgelopen maand, toen een belangrijke MH17-verdachte door Oekraïne werd uitgeleverd aan Rusland. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore