Files

Extra drukke spits door herfstvakantie: vanavond al veel vakantiegangers op weg

10 oktober 2019 14:26 Aangepast: 10 oktober 2019 16:01
Beeld © RTL Nieuws

De herfstvakantie zorgt de komende twee donderdagen en vrijdagen voor een extra drukke avondspits, verwacht de ANWB. Ook op het vliegveld moeten reizigers die dagen rekening houden met langere wachttijden.

Morgen begint de herfstvakantie voor de scholen in regio Zuid. De scholen in Noord en Midden gaan een week later dicht, op vrijdag 18 oktober.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Herfstig weekje, maar zaterdag tikken we de 20 graden aan

De files beginnen morgen al rond 13.00 uur, verwacht de verkeersdienst. Veel mensen gaan dan op weg naar hun vakantiebestemming. Vooral rond Utrecht en Arnhem zal het druk zijn. Rond 17.00 zal het hoogtepunt van de file plaatsvinden, maar na 19.00 uur is de meeste drukte wel voorbij.

Donderdag

Ook vanavond zal het al drukker zijn tijdens de avondspits. "De laatste jaren zien we dat het ook al drukker is de dag voordat de vakantie officieel begint", zegt een woordvoerder van de ANWB.

"Rond 16.00 begint het, met een hoogtepunt om 17.30 uur. Er is vanmiddag ook regen, dus dat betekent dat het extra druk is." 

'Neem het voor lief'

Vakantiegangers die de files willen vermijden kunnen proberen om buiten de spitstijden te rijden, maar 'je moet het ook maar een beetje voor lief nemen', zegt de woordvoerder. "De meeste mensen hebben het wel voor hun vakantie over om een uurtje langer onderweg te zijn." 

Drukte op luchthaven

Mensen die vanaf Schiphol met het vliegtuig naar hun vakantiebestemming gaan, moeten ook rekenen op extra drukte. De luchthaven verwacht extra volle vertrekhallen. "De kans is groot dat er rijen staan bij de check-in balies, security en paspoortcontrole", schrijft Schiphol op de website.

De luchthaven raadt aan om op de dag van vertrek de actuele wachttijden te checken in de vluchtenlijst of app. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore