Check jouw gemeente

Op zoek naar de ware? Hier moet je zijn

11 oktober 2019 06:49 Aangepast: 11 oktober 2019 08:41
In de meeste studentensteden wonen veel meer vrouwen dan mannen. Beeld © ANP

Wie een partner zoekt en op mannen valt, moet op het platteland zijn. Ben je op zoek naar een vrouw? Dan kun je het beste in de grotere steden rondkijken. Regionaal zijn er flinke verschillen in de verdeling van jonge vrouwen en mannen. Die onbalans kan leiden tot eenzaamheid en depressiviteit.

Heb je als vrouw een feestje in Delft? Dan is de kans groot dat je niet zo lang in de rij hoeft te wachten voor het toilet als bijvoorbeeld in Utrecht of Leiden. Het aantal mannen en vrouwen is namelijk niet overal in Nederland gelijk.

In en rondom de steden - op die met een Technische Universiteit na - zijn meer vrouwen, terwijl op het platteland het aandeel mannen groter is. De steden blijven onder jonge vrouwen onverminderd populair, blijkt uit een analyse van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws.

Man-vrouwverdeling in Nederland

Vrouwenland

Het is goed om te weten dat er in heel Nederland meer vrouwen dan mannen wonen. Er worden iets meer jongens geboren, maar vrouwen worden gemiddeld ouder. Op elke 1000 mannen zijn er 1014 vrouwen. Als ze eerlijk over het land verdeeld zouden zijn, dan zou elke gemeente in bovenstaande kaart rood kleuren. 

De onbalans ontstaat volgens emeritus hoogleraar sociale demografie Jan Latten van de Universiteit van Amsterdam door verstedelijking en feminisering. Jonge hoogopgeleide mensen, het merendeel vrouwen, trekken naar de stad voor werk en studie.

Man-vrouwverdeling 15-45 jarigen

Powerkoppels

Jonge vrouwen keren na hun studie volgens Latten niet snel terug naar de roots. "In de stad ontmoeten ze dan vaak een partner waarna ze zich als gezin in en vooral ook rondom de stad settelen. Ik noem dit vaak powerkoppels."

Of mannen sneller terugkeren naar de roots, is niet bekend. "Wel is het zo dat na een scheiding de vrouw vaker in het gezamenlijke huis blijft wonen. De mannen verhuizen."

Zoek het op

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vertaalt de meest interessante data naar trends, interactieve tools, graphics en kaarten. 

Bekijk alle artikelen op de overzichtspagina van Zoek het op of druk op 'Volgen' om automatisch op de hoogte te worden gehouden van nieuwe artikelen.

Eenzaamheid en depressiviteit

In India en China zorgen scheve verhoudingen tussen het aantal mannen en vrouwen voor problemen. Doordat meer waarde gehecht wordt aan zonen, zijn er veel meer mannen. Het leidt tot eenzaamheid, depressiviteit en veel seksueel geweld. 

De situatie in Nederland is niet te vergelijken met genoemde landen. Toch kunnen volgens Latten ook hier problemen ontstaan als het aandeel mannen op plekken zeer hoog is.

Vooral aan de randen van het land, waar de keuze toch al niet reuze is. Eenzaamheid en depressiviteit liggen dan ook hier op de loer. "Je zou ze dolende mannen kunnen noemen. Uit onderzoek blijkt namelijk ook dat mannen in gezinnen gezonder leven."

Vooral vrouwen in Oost-Europa

In Frankrijk, Portugal en vooral de Oost-Europese landen zijn vrouwen flink in de meerderheid. In de Scandinavische landen is dat omgekeerd. Volgens Jan Latten speelt migratie daarbij een belangrijke rol. Voor werk en asiel zijn relatief veel mannen naar bijvoorbeeld Noorwegen en Zweden getrokken.

Een andere verklaring is de hogere sterfte voor mannen in vergelijking tot vrouwen. De leefstijl speelt daarbij een grote rol, zo toonde demograaf en adjunct hoogleraar Fanny Janssen van de Rijksuniversiteit Groningen aan.

Uit haar onderzoek blijkt dat vooral in Oost-Europese landen de sterfte als gevolg van roken en drinken onder mannen vele malen hoger is dan onder vrouwen. In West-Europa zijn die verschillen veel kleiner.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van