VS is weg

Turkse grondtroepen trekken Syrië binnen voor strijd tegen Koerden

09 oktober 2019 21:12 Aangepast: 09 oktober 2019 23:36
Turkse soldaten trekken Syrië binnen. Beeld © EPA

Volgens het ministerie van Defensie in Turkije vallen Turkse troepen het noordoosten van Syrië binnen. President Erdogan had het begin van de operatie eerder op de dag aangekondigd.

De strijdkrachten begonnen met artilleriebeschietingen en luchtaanvallen. Maar nu gaan ook grondtroepen het gebied binnen dat Ankara als een bufferzone wil inrichten en waar Turkse troepen Koerdische milities moeten verdrijven.

De Koerden zijn vooral voor de VS een belangrijke partner geweest in de strijd tegen de soennitische extremisten van Islamitische Staat. President Donald Trump heeft afgelopen weekeinde gezegd dat hij zijn militairen onmiddellijk weghaalt, omdat de VS er niets meer te zoeken heeft.

Terroristen

Dat is voor Erdogan aanleiding om nu aan te vallen. Erdogan beschouwt de Koerden als terroristen. Trump heeft eerder deze week Erdogan voor zware economische sancties gewaarschuwd als hij het te bont maakt in Syrië.

De Turkse luchtmacht heeft nu luchtaanvallen uitgevoerd op zeker vier grensplaatsen in Syrië. De Syrische Koerden die het gebied controleren meldden bombardementen op Tel Abyad, Ras al-Ain, Qamishli en Ain Issa. Grote groepen mensen zouden op de vlucht zijn geslagen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore