Operatie tegen Koerden

Trump veroordeelt Turkse aanval in Syrië: 'Slecht idee'

09 oktober 2019 20:33 Aangepast: 09 oktober 2019 20:53
Erdogan en Trump tijdens een ontmoeting in New York (archieffoto). Beeld © Getty Images

President Trump heeft de Turkse operaties tegen Koerden in Syrië 'een slecht idee' genoemd en heeft beklemtoond dat de Verenigde Staten er niet achter staan. Turkije wil al lang Koerdische milities in het noordoosten van Syrië bestrijden, maar werd geremd door de aanwezigheid van Amerikaanse militairen in het gebied.

De Koerden zijn vooral voor de VS een belangrijke partner geweest in de strijd tegen de soennitische extremisten van Islamitische Staat. Trump heeft afgelopen weekeinde gezegd dat hij de militairen onmiddellijk weghaalt, omdat de VS er niets meer te zoeken heeft.

Koerdische milities

Hij nam zo de belangrijkste belemmering weg voor zijn Turkse ambtgenoot Erdogan om een strook van Syrië langs de grens te bezetten en Koerdische milities te verdrijven. Erdogan beschouwt ze als terroristen.

Trump heeft eerder deze week Erdogan voor zware economische sancties gewaarschuwd als hij het te bont maakt in Syrië.

De Turkse luchtmacht heeft nu luchtaanvallen uitgevoerd op zeker vier grensplaatsen in Syrië. De Syrische Koerden die het gebied controleren meldden bombardementen op Tel Abyad, Ras al-Ain, Qamishli en Ain Issa. Grote groepen mensen zouden op de vlucht zijn geslagen. 

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkije valt noordoost-Syrië binnen na vertrek VS

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore