Extinction Rebellion

Burgemeester Halsema wil einde aan protestkampeerders in Amsterdam

09 oktober 2019 17:07 Aangepast: 09 oktober 2019 17:08
Demonstranten hebben tenten neergezet op de Stadhouderskade in Amsterdam Beeld © ANP

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil geen langdurige protestacties meer in de stad. 'Burgerlijke ongehoorzaamheid', zoals van Extinction Rebellion afgelopen maandag, moet wat haar betreft altijd door kunnen gaan, maar ze wil niet meer dat er wordt gekampeerd.

"Occupy kon een halfjaar een deel van de stad bezet houden, studenten konden de universiteit een maand bezet houden", zei Halsema tegen de gemeenteraad. "E zijn de laatste tijd meer demonstraties, en er zijn meer risico's op wanordelijkheden. En de politie kampt met capaciteitsproblemen."

Rustig aanhouden van demonstranten

Halsema zei ook dat ze niet tevreden is over het arrestatieproces tijdens de blokkade van Extinction Rebellion, afgelopen maandag. Ze wilde dat de activisten rustig zouden worden aangehouden, een voor een. 

Wereldwijde acties van Extinction Rebellion, maar wie zijn dat eigenlijk?

Dit zijn de demonstranten die maanden in Amsterdam actie voerden.

Dat ging lang goed. Maar op een gegeven moment was daar geen ruimte meer voor. "Alle arrestanten moesten worden verhoord en moesten verder de molen in."

Westelijk Havengebied

De politie dropte honderden klimaatbetogers met bussen in het Westelijk Havengebied. Halsema zegt dat ze daarover nog in gesprek gaat met de hoofdofficier van justitie en de politiecommissaris.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vandaag weer acties door klimaatactivisten Extinction Rebellion

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore