Komen er sancties?

Kamer wil sancties tegen Turkije vanwege inval Syrië

09 oktober 2019 16:55 Aangepast: 09 oktober 2019 18:23
Een Turkse tank in de buurt van de grens met Syrië. Beeld © AFP

Nederland veroordeelt de Turkse inval in Syrië. Minister Blok heeft de Turkse ambassadeur op het matje geroepen. Een Kamermeerderheid wil dat er sancties worden ingesteld tegen Turkije.

"Nederland veroordeelt het Turkse offensief in Noordoost-Syrië", schrijft minister Blok in een verklaring. "Niemand is gebaat bij de mogelijk verschrikkelijke humanitaire gevolgen. De operatie kan nieuwe vluchtelingenstromen op gang brengen en de strijd tegen ISIS en de stabiliteit in de regio schaden. Ik heb de Turkse ambassadeur laten ontbieden."

Europese sancties

Regeringspartij CDA noemt de invasie ongehoord, maar niet onverwacht. "Het aangekondigde vertrek van de Verenigde Staten geeft ruimte aan de expansiedrift van Turkije", reageert CDA-Kamerlid Martijn van Helvert. "Al deze middelen om Turkije terug te dwingen moeten worden ingezet", vindt Van Helvert.

"Nu is het aan de EU om Turkije met alle diplomatieke middelen én met sancties tot andere gedachten te bewegen", aldus D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Regeringspartner ChristenUnie vindt ook dat de Turkse inval niet zonder gevolgen kan blijven. "Nu zaak dat de EU sancties afkondigt tegen Turkije", zegt Joël Voordewind.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Waarom Turkije de Syrische Koerden zo snel mogelijk weg wil hebben

'Niets uitsluiten'

Het CDA suggereerde gisteravond al om sancties te treffen tegen hoge Turkse militairen of desnoods de douane-unie tussen Turkije en de EU op te zeggen.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) wilde gisteravond niet vooruitlopen op eventuele sancties tegen Turkije. "Ik kan niets uitsluiten", zei de minister na aandringen van de Kamer. Aanstaande maandag vergaderen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

'Vuile deal tussen Trump en Erdogan'

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil ''met onmiddellijke ingang' iedere vorm van militaire samenwerking met Turkije opschorten. Nederland en Turkije zijn NAVO-bondgenoten. 

Oppositiepartij SP spreekt over een volstrekt illegale, onverantwoorde en onacceptabele aanval op de Syrische gemeenschappen. "Dit krijg je wanneer Trump vuile deals maakt met president Erdogan", zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut. Volgens haar moet de internationale gemeenschap terugtrekking uit Syrië eisen, het NAVO-lidmaatschap van Turkije schorsen en een wapenembargo tegen Turkije afkondigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Koerdische Nederlanders bezorgd om familie in Syrië: 'Ze kunnen geen kant op'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore