Noodklok en protest

Reisadvies aangepast: 'Ga alleen naar Ecuador als het noodzakelijk is'

09 oktober 2019 16:15 Aangepast: 09 oktober 2019 17:58
Rellen in Ecuador Beeld © AFP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Ecuador aangepast. Hun advies: "Reis alleen naar Ecuador als het noodzakelijk is."

In de hoofdstad Quito geldt een avondklok van 20.00 uur tot 05.00 uur, is te lezen op de website van het ministerie. En: "Er is een oproep gedaan voor een nationaal protest op 9 oktober."

'Vermijd het centrum van Quito'

Volgens het ministerie zijn er wegblokkades opgetrokken en is het daarom niet mogelijk om gemakkelijk steden te bereiken over de weg. Ook verandert de situatie snel. "Vermijd het centrum van de hoofdstad Quito en vermijd demonstraties. Bij sommige demonstraties is geweld gebruikt. Als u binnen Ecuador wilt reizen, doe dit dan alleen als dat veilig kan."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen duidelijk beeld van het aantal Nederlanders dat nu in het Zuid-Amerikaanse land zit. Een groep van 16 Nederlanders die met reisorganisatie Sawadee op pad is, zit sinds donderdag vast in een hotel in de plaats Guamote in midden-Ecuador. Directeur Jan de Ridder zegt dat het nu te gevaarlijk is om het hotel te verlaten. Voor de hotelgasten is er voldoende eten en drinken.

Geld terug

De Ridder zegt dat een reis van ongeveer twintig mensen die vrijdag naar Ecuador zouden vertrekken, is geannuleerd. De helft van die groep heeft ingestemd met een alternatieve bestemming. Reizigers die geen gebruikmaken van een aanbod voor een alternatief krijgen hun geld terug.

Eergisteren spraken wij Ineke Schilders uit Oisterwijk. Zij zit in Ecuador en vertelde over de situatie in Quito. "Vuur, protesten en overal zijn barricades. Het is een chaos. Er zijn overal protesten en we stuiten continu op barricades waardoor we nergens kunnen komen."

Subsidie voor brandstof

Vorige week braken protesten uit in Ecuador. Betogers keerden zich tegen economische hervormingen van president Lenín Moreno. Vorige week schrapte de regering een subsidie voor brandstof, waardoor de prijzen flink stegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chaos in Ecuador raakt Nederlandse toeristen: 'We zitten al dagen vast in hotel'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore