Paniek onder veel mensen

Turkije valt noordoost-Syrië binnen na vertrek VS

09 oktober 2019 15:14 Aangepast: 09 oktober 2019 20:40
Syrisch-Koerdische strijders - ook wel YPG genoemd. Beeld © AFP

De Turkse president Erdogan heeft gezegd dat de invasie van Turkije in noordoost-Syrië is gestart. De Turkse luchtmacht heeft luchtaanvallen uitgevoerd op zeker vier grensplaatsen in Syrië. De Syrische Koerden die het gebied controleren meldden bombardementen op Tel Abyad, Ras al-Ain, Qamishli en Ain Issa.

"Er is veel paniek onder de mensen", zegt de door Koerden geleide coalitie SDF (Syrische Democratische Strijdkrachten) in een reactie op de maatregel. Zij hebben het gebied in handen waar de invasie plaatsvindt. Volgens hen zijn er slachtoffers onder de burgers, maar de organisatie noemde geen aantallen. Verder zijn grote groepen mensen op de vlucht geslagen.

Amerikaanse militairen teruggetrokken

De Verenigde Staten heeft onlangs zijn militairen in het gebied teruggetrokken. Met de invasie komt een langgekoesterde wens van Turkije uit. Namelijk de Koerden die in de regio actief zijn, zo snel mogelijk verjagen. 

"Operatie Vredeslente gaat de terroristische dreiging tegen Turkije neutraliseren", schrijft de Turkse president op Twitter. "De operatie gaat leiden tot een veilige zone in het gebied. Syrische vluchtelingen kunnen dan weer terugkeren naar huis."

De Syrisch-Koerdische strijders, onder meer de YPG, vocht met steun van Amerika tegen IS in Syrië. De VS zag deze YPG-milities lange tijd als waardevolle bondgenoten en waakte voor hun veiligheid. Maar nu deze strijd is gestreden en IS verdreven, heeft Amerika geen reden meer om hun veiligheid te waarborgen. De Syrisch-Koerdische strijders, zonder wie IS op dit moment waarschijnlijk niet verslagen zou zijn, staan er nu dus alleen voor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer wil sancties tegen Turkije vanwege inval Syrië

Wereldwijd zijn er ruim 30 miljoen Koerden. Ze hebben hun eigen taal en cultuur, maar geen eigen land. Ze zijn daarmee de grootste etnische groep ter wereld zonder staat. Na de val van het Ottomaanse rijk hebben ze zich verspreid over verschillende landen, waaronder Turkije, Irak, Syrië en Iran.

In die landen leven ze op gespannen voet met de regering. Hun taal en cultuur wordt vaak met intimidatie en geweld onderdrukt. De Koerden strijden daarom voor een eigen, autonome staat.

Er zijn verschillende onafhankelijkheidsbewegingen, een van de bekendste is de Koerdische Arbeiderspartij, de PKK in Turkije. Die heeft in het verleden veel aanslagen gepleegd. Turkije ziet hen als terroristen, net als Amerika en de EU.

Veilige zone

Turkije wil een 'veilige zone' van 32 kilometer creëren langs de grens met noord-Syrië. Het land heeft meer dan 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen en wil minstens 2 miljoen van hen verplaatsen naar deze veilige zone. Maar in dit gebied, dat grenst aan zuid-Turkije, zitten dus ook nog de Syrisch-Koerdische strijders.

Erdogan valt de 'veilige zone' binnen. Erdogan valt de 'veilige zone' binnen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom Turkije de Syrische Koerden zo snel mogelijk weg wil hebben

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump veroordeelt Turkse aanval in Syrië: 'Slecht idee'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore