Rechtbank

Moeder van 'Sloterplasbaby' vrijgesproken

09 oktober 2019 14:37 Aangepast: 09 oktober 2019 15:06
Op het graf van de 'Sloterplasbaby' riep de politie de moeder op om zich te melden. Beeld © ANP

De moeder van de Amsterdamse 'Sloterplasbaby', die in 2016 dood werd gevonden langs de Sloterplas, is vrijgesproken. De rechtbank vindt dat niet bewezen kan worden dat de vrouw het babylijkje opzettelijk heeft verborgen.

Het OM had een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, tegen de vrouw geëist. Volgens de officier van justitie was de baby 'achteloos gedumpt'. Zij hekelde het feit dat de moeder twee jaar lang heeft gezwegen en zich niet heeft gemeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

15 maanden cel geëist tegen moeder 'Sloterplasbaby'

De vrouw liet het jongetje in het voorjaar van 2016 achter bij de Sloterplas in Amsterdam. Volgens de rechter is er nog veel onduidelijk gebleven in de zaak. Zo is niet te achterhalen wanneer ze is bevallen en wanneer en hoe zij de tas met het babylijkje heeft achtergelaten in het Sloterpark.  

Angst en schaamte

De moeder heeft in de Amsterdamse rechtbank verklaard dat ze haar zwangerschap en bevalling uit angst en schaamte geheim heeft gehouden, behalve voor de vader. 

Ze zou het kind, nadat het dood ter wereld was gekomen, om die redenen ook in het park hebben achtergelaten. De rechter denkt dat het niet haar bedoeling was om daarmee het overlijden van het kindje te verhullen. "Wat de vrouw heeft gedaan is verontrustend en verdrietig, maar niet strafbaar. Daarom wordt zij dan ook vrijgesproken."

Hoofdje in tas

De baby werd op 8 juni 2016 gevonden door een vrouw die haar hond uitliet. Zij zag een hoofdje in een tas en waarschuwde de politie. Het kind heeft vermoedelijk meerdere weken bij de plas gelegen. Het lichaampje verkeerde in verregaande staat van ontbinding.

DNA-onderzoek

De politie was meer dan twee jaar lang op zoek naar de moeder. Via DNA-onderzoek kwam de politie in 2018 uit bij de vermoedelijke vader, die vervolgens de naam van de moeder wist te geven.  

Volgens deskundigen heeft de vrouw psychische problemen en is ze verminderd toerekeningsvatbaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeder dode baby Sloterplas na twee jaar gevonden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore