Zware verdenkingen

Amerikaan James B. blijft in cel om seksueel misbruik 12-jarig meisje

09 oktober 2019 12:35 Aangepast: 09 oktober 2019 13:04
James B.

De van seksueel misbruik verdachte James B. moet langer vastzitten voor het ontvoeren en misbruiken van een 12-jarig meisje uit Rotterdam. Dat heeft de rechter vandaag besloten.

De 50-jarige Amerikaan ontkent dat hij seksueel contact heeft gehad met het meisje. Zijn advocaat wilde daarom dat B. zou worden vrijgelaten uit voorlopige hechtenis. Daar ging de rechter niet in mee. 

De rechtbank in Rotterdam vond de verdenkingen tegen hem te zwaar en besloot dat hij vast moet blijven zitten, in ieder geval tot de volgende zitting op 5 december.

James B. was vandaag aanwezig in de extra beveiligde zaal van de rechtbank voor de eerste inleidende zitting van zijn zaak. De rechter vroeg aan hem of hij nog iets kwijt wilde, maar hij zweeg.

Tijdens de Pro Forma zitting zei het OM dat er mogelijk nog een zaak 'gevoegd' zal worden, namelijk verkrachting van een volwassen vrouw die RTL Nieuws eerder sprak.

Hotel in Rotterdam

Het 12-jarige meisje vertrok op 27 juni van school en verdween spoorloos, waarop de politie een AMBER Alert uitgaf. B. reisde naar Nederland en ontmoette het meisje daarna op het Centraal Station in Rotterdam. Daar gaf hij haar de sleutel van de hotelkamer. Ze verbleven twee dagen op die kamer, tot de politie binnenviel. 

De man had al maanden contact met het meisje via een online spelletje over paarden en de chat van Facebook. Over de inhoud van de chats tussen James B. en het 12-jarige meisje zei de rechter vandaag dat die een 'expliciet seksueel karakter' hadden. Ook zouden de chats lange tijd zijn doorgegaan voorafgaand aan de dagen in het hotel. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De online game Star Stable: waar kinderen samenkomen, zijn ook kinderlokkers

Emotioneel en heftig voor familie

De advocaat van het meisje laat weten dat het 'naar omstandigheden' goed met haar gaat. "Ze probeert haar leven weer op te pakken. Maar het is een emotionele en heftige zaak, voor haar en haar familie."

Op 5 december vindt de volgende zitting plaast, maar ook dan gaat het om een voorbereidende zitting. Waarschijnlijk wordt de zaak begin volgend jaar inhoudelijk behandeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore