Ga naar de inhoud
Prominente VVD'er

'Remkes gevraagd als waarnemend burgemeester Den Haag'

Johan Remkes Beeld © ANP

Johan Remkes is gevraagd om waarnemend burgemeester van Den Haag te worden. De VVD'er zou hebben gezegd dat hij bereid is om deze functie uit te voeren. 

Dat bevestigen bronnen in de gemeente. De commissaris van de koning Jaap Smit zou Remkes hebben voorgesteld aan de Haagse fractievoorzitters. 

De commissaris schuift VVD-prominent Remkes naar voren, omdat de gemeenteraad iemand wil die 'rust brengt' en 'een bestuurlijk zwaargewicht' is.

Tot volgend jaar

Het is de bedoeling dat de nieuwe waarnemer tot volgend jaar aanblijft. In die tijd moet de Haagse politiek in rustiger vaarwater komen. Komend voorjaar moeten de provincie, de Haagse fractievoorzitters en de minister van Binnenlandse Zaken beslissen wanneer de zoektocht naar een definitieve burgemeester wordt geopend.

Pauline
Lees ook:
Pauline Krikke stapt op als burgemeester van Den Haag

Pauline Krikke stapte afgelopen weekend op als burgemeester van Den Haag omdat ze niet wil dat het debat over haar positie, 'het debat over de toekomst van Den Haag in de weg staat'.  

Onhoudbaar

Haar positie was onhoudbaar geworden na een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de vonkenregen met de nieuwjaarsnacht in Scheveningen. De raad concludeerde dat Den Haag jarenlang nalatig is geweest bij het controleren van de traditionele vreugdevuren op de stranden van Duindorp en Scheveningen. De stapels brandhout werden veel hoger dan afgesproken.

Krikke en haar voorgangers, die als burgemeesters verantwoordelijk waren voor openbare orde en veiligheid, grepen niet of nauwelijks in. Bij de laatste jaarwisseling ging het daardoor mis. Een vonkenregen trok over Scheveningen en richtte daar veel schade aan.