Uitstekend leiderschap

Rutte krijgt Australische onderscheiding voor uitstekend optreden MH17

09 oktober 2019 08:55 Aangepast: 09 oktober 2019 09:23
Rutte krijgt de onderscheiding. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte heeft in Australië een bijzondere onderscheiding gekregen voor zijn inzet na het neerhalen van vlucht MH17.

Rutte werd opgenomen als 'Honorary Companion' in 'the Order of Australia' en kreeg de bijbehorende onderscheiding voor zijn 'uitstekende leiderschap na het neerhalen van MH17' en de 'goede samenwerking tussen Nederland en Australië'.

De speciale medaille wordt gegeven voor bijzondere prestaties en verdiensten aan Australië of de mensheid in het algemeen. 

Australische premier

Rutte is momenteel in Australië voor een driedaags bezoek. De Australische Gouverneur Generaal David Hurley overhandigde de onderscheiding. Ook zijn vrouw en de Australische minister-president Scott Morrison waren van de partij. 

Premier Mark Rutte, Linda Hurley (vrouw van de Gouverneur Generaal), Gouverneur Generaal David Hurley en minister-president Scott Morrison. Premier Mark Rutte, Linda Hurley (vrouw van de Gouverneur Generaal), Gouverneur Generaal David Hurley en minister-president Scott Morrison.
Companion of the order of Australia Companion of the order of Australia

MH 17

Bij de vliegramp, ruim vijf jaar geleden, verloren ook 38 Australiërs het leven. Rutte is op een indrukwekkende manier opgekomen voor de nabestaanden, vindt Morrison, en heeft steeds nauw samengewerkt met Australië.

De twee landen werken onder meer samen in het internationale team dat de toedracht onderzoekt en hebben Rusland vorig jaar aansprakelijk gesteld.

Schouder aan schouder

De Australische premier verzekert dat zijn land schouder aan schouder blijft staan met Nederland in het streven naar opheldering en gerechtigheid voor MH17.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore