'Blijf thuis'

Oproep tot boycot G20 door SP: 'Rutte en Máxima moeten niet naar Saoedi-Arabië afreizen'

08 oktober 2019 06:27 Aangepast: 08 oktober 2019 11:08
Koningin Máxima sprak in juni tijdens de G20-top, rechts de kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammed bin Salman. Beeld © AFP

Nederland moet volgend jaar de G20 in Saoedi-Arabië boycotten. Koningin Máxima en premier Rutte moeten niet afreizen naar het land. Die oproep doet SP-Kamerlid Sadet Karabulut vanmiddag in een debat.

Reden voor de oproep van de SP is onder andere de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi.

Nederland is officieel geen lid van de club van de grootste economieën ter wereld, maar premier Rutte wordt de laatste jaren elke keer uitgenodigd. Ook koningin Máxima gaat er de afgelopen jaren naartoe, vanwege haar werk voor de Verenigde Naties. Afgelopen zomer werd de G20 georganiseerd in Japan, maar volgend jaar zullen de wereldleiders in november naar Saoedi-Arabië afreizen.

'Witwasoperatie van Saoedische autoriteiten'

"Premier Rutte en koningin Máxima moeten niet meewerken aan de witwasoperatie van de Saoedische autoriteiten. Zij moeten thuisblijven, boycot de G20 in Riyad", zegt Karabulut.  

Volgens haar partij is het regime in Saoedi-Arabië te omstreden. "Kroonprins Mohammed Bin Salman is hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk voor het in stukken zagen van journalist Jamal Khashoggi. Daarnaast pleegt Saoedi-Arabië oorlogsmisdaden in Jemen en worden vrouwenrechtenactivisten opgesloten. Dat lijkt mij geen beloning waard door de G20 in Riyad in Saoedi-Arabië te organiseren. Als het toch daar plaatsvindt, dan moeten we dat boycotten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een jaar na de moord op Khashoggi: is er echt iets veranderd?

Bij de G20 in Japan leidde een gesprek tussen koningin Máxima en de Saoedische kroonprins Bin Salman tot veel ophef. Een dergelijk gesprek moet niet nog een keer plaatsvinden, zo vond een meerderheid van de Tweede Kamer in juli.

Karabulut wil de boycot vanmiddag bespreken met minister Blok in een debat over het eerstvolgende Europese overleg van ministers van Buitenlandse Zaken.

'Te vroeg om hierover te spreken'

Regeringspartij D66 vindt het nog te vroeg om te spreken over een boycot. Zoals het er nu uitziet, moet Rutte gewoon afreizen, vindt D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. "Als premier Rutte afreist naar Riyad voor de G20 dan verwacht D66 van hem dat hij de grove mensenrechtenschendingen in en door Saoedi-Arabië uitgebreid opbrengt, van de verschrikkelijke oorlog in Jemen tot de moord op journalist Khashoggi."

Verloofde Jamal Khashoggi: 'Ik wil weten waar zijn lichaam is'

Nog steeds is niet duidelijk waar Khashoggi is gebleven.
Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Saoedische kroonprins aan zijkant gezet bij groepsfoto G20

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore