Restaurant sluit

Driesterrenchef Boerma stopt ermee: 'Nog nooit met mijn zoontje naar dierentuin geweest'

07 oktober 2019 13:06 Aangepast: 07 oktober 2019 13:17
Boerma en Veldman dolblij met de michelingids van 2014. Beeld © ANP

Om 7 uur in de ochtend op, om 1 uur 's nachts weer naar bed. Jarenlang was dat het ritme van chefkok Jacob Jan Boerma (47). Het hoeft straks niet meer. Zijn vrouw Kim Veldman en hij stoppen met hun driesterrenzaak De Leest, in Vaassen.

Zeventien jaar was het één van de toonaangevende restaurants in Nederland. De belangrijkste reden om te stoppen? Zoontje Senne. 4,5 jaar oud.

"Ik ben nog nooit in een dierentuin of een pretpark met hem geweest", zegt Boerma tegen RTL Nieuws. Altijd de druk om dingen te regelen, altijd werken. "Ik gun het mijn vrouw ook enorm dat ze dat mannetje niet maar één keer per week in bed legt."

Een dag voorbereiding voor een hap

Want een driesterrenzaak runnen, dat is niet voor iedereen weggelegd. In een hap die je in een paar seconden opeet, zit soms een hele dag voorbereiding, vertelt hij. Er zit ontzettend veel arbeid en tijd in heel veel kleine details. En die tijd, die kun je dan dus niet aan je kind besteden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland is driesterrenrestaurant armer: De Leest sluit zijn deuren

Ze deden het altijd samen. Kim in het restaurant, Jacob Jan in de keuken. Maar de jaren gaan tellen. Want 30 jaar in het vak, dat gaat je niet in de koude kleren zitten. "Dat keiharde werken was het meer dan waard, maar met die kleine jongen erbij komt er een moment dat je je krachten anders wilt gebruiken."

Gasten over de hele wereld

Boerma is heel duidelijk: hij stopt niet met de zaak omdat het slecht ging. Integendeel, het ging heel goed, zegt hij. Over de hele wereld kwamen er mensen naar de zaak toe.

"Het is ook een heel moeilijke keuze waar ik een jaar lang slapeloze nachten van heb gehad. Maar het is het juiste om het nu te doen, en niet te wachten tot mijn pensioen. We wilden het ook echt samen doen. We hebben het restaurant samen opgebouwd, dan maken we het ook samen af." 

De sluiting betekent dat Nederland terug zal gaan naar twee driesterrenrestaurants, alleen de Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen hebben de onderscheiding straks nog in handen.

Boerma is vol lof over Michelin. De waardering die hij kreeg, heeft hem veel gebracht. "De Nederlandse gastronomie heeft de afgelopen jaren een wereldwijd podium gekregen dankzij Michelin. Ook wij hebben dat podium mogen krijgen", zegt hij.

Na de sterren komen de pizza's

Maar nu dan? Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan? Dat blijkt ook wel, want Boerma is naar eigen zeggen 'verslaafd' aan het vak. Hij heeft een primeurtje voor ons: in maart opent hij een pizzazaak in Amsterdam. Er komen pizza's die iedereen kent, maar: "Wij gaan iets met de korst doen wat nog nooit iemand heeft gedaan."

"Een ster zal die zaak niet krijgen", zegt Boerma. "Dat moet ook niet, want de pizza's moeten voor iedereen toegankelijk zijn." Maar daar stopt de ambitie van Boerma niet. "Ooit zal er ook wel weer een restaurant komen waar we zullen gaan voor een ster."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van