Protest Amsterdam

Getraind en gepassioneerd: hoe Extinction Rebellion strijdt voor het klimaat

07 oktober 2019 15:25 Aangepast: 07 oktober 2019 15:34
Actievoerders in Amsterdam Beeld © ANP

Ze noemen zich geen klimaatactivisten, maar rebellen. Gewone mensen, in 54 landen, die drie dingen willen: eerlijk zijn over de klimaatcrisis, uitstoot van broeikasgassen naar nul, en ze willen een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming. Maar wie zijn ze? Vijf vragen.

1. Waar komt de actiegroep vandaan?

In Nederland is de groep relatief nieuw. In april begon het met protestacties, waar enkele tientallen mensen aan deelnamen. Maar de inwoners van Londen maakten vorig jaar al kennis met de groepering. Daar onstond Extinction Rebellion. En de verspreiding gaat gestaag de wereld over.

De groep hoopt in 60 steden actief te zijn de komende dagen. Van Los Angeles tot Buenos Aires, van Kaapstad tot Melbourne; de acties worden over de hele wereld aangemoedigd. "See you on the streets", is te lezen op de website. 

Verslaggever Robin van Hijfte was in Amsterdam:

2. Hoe lang gaat de actie duren?

De actie in Amsterdam gaat als het aan de zelfbenoemde 'rebellen' ligt, nog tot het eind van de week duren. Ze zijn er in ieder geval op ingericht, er is een tentenkamp en eten en drinken is aanwezig. Ook houden ze er rekening mee dat ze opgepakt worden.

Over eventuele volgende acties is nog niets bekend. Maar woordvoerder Egbert Born weet één ding zeker: "Dit zal niet de laatste week van rebellie zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodbevel voor verwijderen klimaatdemonstranten: ruim 100 aanhoudingen

3. Hoe zijn ze getraind?

De leden van de groepering zeggen dat ze getraind zijn het een tijdje vol te houden. Ook weten ze wat ze moeten doen als aangehouden worden, zegt de woordvoerder. Die trainingen die ze hebben gedaan, waren besloten en regelden ze zelf.

4. Wie is de baas?

Die is er niet echt. Op de website van Extinction Rebellion is te lezen dat ze een gedecentraliseerde structuur hebben van kleine autonome groepen. "Deze structuur is bedoeld om gezag te verdelen over personen in rollen met duidelijke mandaten, waardoor die personen in staat worden gesteld om beslissingen te nemen en acties te ondernemen – zonder de noodzakelijke consensus van een groep."

5. Welke acties waren er eerder?

Je kunt de groepering kennen van eerdere acties. Bijvoorbeeld op 26 april van dit jaar, toen er ook groepjes Amsterdam in trokken en files veroorzaakten. Ook waren er acties in Maastricht, Groningen en Den Haag. In april van dit jaar werd het hoofdkantoor van Shell beklad. Volgens de groep een van de grootste vervuilers van het klimaat. Maar al die acties waren lang niet zo groots opgezet als die van deze week. 

6. Hoe komen ze aan geld?

Extinction Rebellion wordt gefinancierd met giften. Onder meer van Amerikaanse en Britse acteurs en andere miljonairs. De leden zijn bereid zich te laten arresteren omdat ze alles over hebben voor de redding van het klimaat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore