Protest

Noodbevel voor verwijderen klimaatdemonstranten: ruim 100 aanhoudingen

07 oktober 2019 09:10 Aangepast: 07 oktober 2019 18:54
Beeld © RTL

De politie Amsterdam heeft inmiddels ruim 100 aanhoudingen verricht op de Stadhouderskade. Daar wordt vandaag gedemonstreerd voor het klimaat. De politie roept actievoerders op om te vertrekken naar het Museumplein. Wie in de buurt van de Stadhouderskade blijft, wordt aangehouden.

Halsema doet opnieuw een dringend appel op de actievoerders om vrijwillig te vertrekken. "De politie is hard nodig om de misdaad elders in de stad aan te pakken", zegt een woordvoerder. 

Naar Museumplein

"De Amsterdamse driehoek roept de blokkeerders opnieuw om te vertrekken van de Stadhouderskade. Mensen die niet vrijwillig gaan, worden met bussen verplaatst naar een afgelegen locatie binnen de gemeentegrens. Hiervoor heeft burgemeester Femke Halsema een noodbevel uitgevaardigd." Tot vanavond 19.00 uur kunnen mensen terecht op het Museumplein om te demonstreren."

De groep Extinction Rebellion staat sinds vanochtend vroeg bij het Rijksmuseum en trok er een blokkade op. De honderden mensen die er zijn, hebben geen vergunning om op die plek te demonstreren, daarom wordt ze met klem gevraagd te vertrekken richting het Museumplein.

Verslaggever Robin van Hijfte was vanochtend in Amsterdam:

"We zijn van plan hier minimaal een week te staan, en mogelijk langer", zegt een woordvoerder van de actievoerders. "De regering is uitgenodigd, alle Kamerleden ook, en we hopen dat die ook echt zullen komen."

Te weinig actie

De Nederlandse overheid doet volgens Extinction Rebellion niet genoeg tegen de klimaat- en ecologische crises. De groep wil dat de overheid de klimaatcrisis erkent en van daaruit meer doet om haar eigen burgers en al het leven op aarde te beschermen.

Sommige activisten worden op deze manier aangehouden:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore