Aftreden burgemeester Krikke

Reacties op vertrek Krikke uit Den Haag: 'Moedig en onvermijdelijk'

06 oktober 2019 19:10 Aangepast: 06 oktober 2019 23:29
Burgemeester Krikke in Scheveningen na het uit de hand gelopen vreugdevuur. Beeld © ANP

Het opstappen van Pauline Krikke als burgemeester van Den Haag is volgens haar collega's 'begrijpelijk', 'moedig' en 'onvermijdelijk'. Krikke stapt op na een kritisch rapport over de vonkenregen tijdens oudjaarsnacht afgelopen jaar.

 Boudewijn Revis neemt voorlopig de taken van haar over. Hij was tweede locoburgemeester van de stad en is wethouder.

Komende donderdag staat er een debat over het rapport in de gemeenteraad op het programma. "Het debat moet gaan over de toekomst van de stad", zegt Hanneke van der Werd, fractievoorzitter van D66. Ook Krikke noemde dat als argument om op te stappen. Van der Werf: "Ze gaf aan met hart en ziel burgemeester te zijn geweest, dat hebben wij ook zo ervaren."

Pijnlijk en dramatisch

Commissaris van de Koning Jaap Smit vindt het een pijnlijk en dramatisch besluit. "Ik heb kennis genomen van haar verzoek om haar met onmiddellijke ingang ontslag te verlenen. Ik heb respect daarvoor en voor het werk dat ze de afgelopen 2,5 jaar met hart en ziel voor Den Haag heeft verricht."

Fractievoorzitter Arjen Dubbelaar van Hart voor Den Haag / Groep de Mos vindt het een logische stap. "Goed dat ze gehoor geeft aan onze oproep om te vertrekken. We bedanken haar voor haar inzet de afgelopen jaren."

'Moedig en onvermijdelijk'

De PvdA heeft begrip voor haar keuze. Fractievoorzitter Martijn Balster meldt op Twitter dat de stad Krikke gaat missen. "Ze is in korte tijd uitgegroeid tot een geliefde burgemeester die zich vol passie en overgave liet zien in elke wijk van Den Haag."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paniek en chaos: zo escaleerde het vreugdevuur op Scheveningen

Arjen Kapteijns, fractievoorzitter van GroenLinks spreekt van een 'moedig maar onvermijdelijk besluit'. "Ondanks haar betrokkenheid en inzet voor onze stad is er te veel fout gegaan bij de afgelopen jaarwisseling om nu nog voldoende gezag te hebben." Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij heeft 'respect' voor de beslissing van Krikke.

'Persoonlijk drama'

Raadslid Arnoud van Doorn van de Partij van de Eenheid noemt het aftreden van Krikke 'een persoonlijk drama dat je niemand gunt'. Hij noemt haar beslissing onvermijdelijk.

In een gezamenlijke verklaring hebben de burgemeesters van drie andere grote Nederlandse steden een reactie gegeven op het vertrek van Krikke. "Wij hebben burgemeester Krikke leren kennen als een sterke, doortastende en vrolijke collega. Wij gaan haar missen", aldus de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, respectievelijk Femke Halsema, Ahmed Aboutaleb en Jan van Zanen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore