Voor het eerst sinds tien jaar is het aantal mensen dat een griepprik heeft gehaald weer gestegen. Sinds 2008 daalde dat aantal juist steeds.
Van de mensen die werden opgeroepen zich in te enten omdat de griep voor hen gevaarlijk kan zijn, kwam in 2018 51,3 procent opdagen, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het jaar ervoor was dat nog net wat minder dan de helft.

Staatssecretaris Paul Blokhuis spreekt van 'goed nieuws'. "Het is een kleine stap, maar wel een stap in de goede richting als je je bedenkt dat ruim 50.000 meer mensen de prik hebben opgehaald dan het jaar ervoor", zegt hij.
Dalende trend
Blokhuis hoopt dat de daling van de afgelopen jaren nu voorbij is. "De komende jaren moeten uitwijzen of de dalende trend echt voorbij is. Daar zetten we met z’n allen vol op in."
De griepprik wordt aangeraden voor zestigplussers en mensen voor wie de griep gevaarlijk is omdat ze bijvoorbeeld al door ziekte zijn verzwakt. Hij ligt de komende maanden voor ongeveer 6 miljoen mensen gratis klaar bij de huisarts.

Medewerkers in de zorg
Ondanks de stijgende lijn herhaalt Blokhuis zijn eerdere oproep aan mensen die ervoor in aanmerking komen, om een griepprik te halen. Daarbij noemt hij specifiek ook medewerkers in de zorg. Die kunnen door de prik te nemen "de vaak kwetsbare patiënten waarmee zij werken beschermen".
Er loopt momenteel een onderzoek naar het mogelijk verplicht stellen van de griepprik, maar Blokhuis zei eerder dit jaar daar zelf geen voorstander van te zijn. Momenteel is nog geen 30 procent van het zorgpersoneel gevaccineerd, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).