Klimaatverandering

Beren in Canada uitgemergeld door tekort aan zalm: 'Dit is hartverscheurend'

03 oktober 2019 17:00 Aangepast: 03 oktober 2019 19:59
De uitgemergelde moederbeer. Beeld © Facebook Rolf Hicker

Veel grizzlyberen in Canada zijn uitgemergeld door een tekort aan zalm. Een Canadese natuurfotograaf maakte foto's van de magere beren om zo aandacht te vragen voor het probleem.

De beelden laten een uitgemergelde moederbeer zien met haar twee, eveneens magere, jonkies langs de kust van de Knight Inlet in British Columbia. Die plek is populair bij natuurliefhebbers en toeristen.

Moederbeer met kleintjes

"We zagen de beer een paar weken geleden met haar twee kleintjes en toen zagen we haar een paar dagen geleden weer," schrijft fotograaf Rolf Hicker op Facebook. "De beren verhongeren. Dit is hartverscheurend om te zien."

Hicker vertelde aan CNN dat niet alle beren die hij heeft gezien zo dun zijn, maar dat de meerderheid niet gezond is.

Ook de boswachters in het gebied zien dat het niet goed gaat met de dieren. "Ze zijn binnen een paar maanden drastisch veranderd", zegt boswachter Jake Smith tegen CNN. "De beren zitten in de problemen."

Zalmpopulatie

Meer dan de helft van de grizzlyberen van Canada woont in British Columbia. Ze zoeken naar bessen en planten, maar zalm is hun belangrijkste voedselbron. 

De wilde-zalmpopulatie staat al een tijd onder druk in in Canada en Alaska. Volgens vissers uit het gebied is dit zelfs het slechtste zalmseizoen in bijna 50 jaar. Mogelijke oorzaken zijn natuurvervuiling en de opwarming van de aarde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wetenschappers geschokt: massale sterfte zalmen in Alaska door extreme warmte

Inmiddels heeft een Canadees visbedrijf ervoor gezorgd dat er 500 extra zalmen naar het natuurgebied zijn verplaatst voor de grizzlyberen. "We zagen een moederbeer en haar jong die gelijk naar buiten kwamen om de vis te halen", zegt Smith.

Het bijvoeren van de beren is een kleine stap om te helpen. De regering van British Colombia werkt aan een oplossing om de zalmpopulatie op de lange termijn te laten stijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore